Panourile solare au unda verde in Romania

Asociaţiile de locatari şi cei care locuiesc la casă ar putea accesa, chiar din 2008, o finanţare nerambursabilă de 90% din suma necesară instalării de panouri solare pentru încălzire, după aprobarea reglementărilor necesare, a spus, astazi, şeful Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti, scrie NewsIn.

Astfel, cetăţenii vor putea să-şi completeze sau să-şi înlocuiască sistemele clasice de încălzire cu panouri fotovoltaice, dacă vor face dovada că au posibilitatea să contribuie cu 10% din suma totală pentru realizarea investiţiei şi dacă vor face o cerere în acest sens.

“Programul va fi asemănător celui de înlocuire a parcului auto (Rabla – n.r.), în sesul că vor fi mai multe firme care vor putea depune oferte, noi le vom valida pe cele care îndeplinesc criteriile legale şi le vom face cunoscute. Ulterior, cetăţeanul sau asociaţia de locatari va trebui să-şi exprime dorinţa de a-şi monta panouri solare sau pompe de căldură şi va trebui să arate că dispune de cei 10% necesari”, a mai spus Toti.

Banii pentru realizarea de proiecte de încălzire din resurse alternative (panouri solare, instalaţii eoliene, surse geotermale) ar putea fi alocaţi în noiembrie sau decembrie, după finalizarea Ghidului de finanţare şi parcurgerea ultimelor aprobări.

“Noi avem deja bani de la bugetul de mediu, care pot fi alocaţi pentru proiecte încă din 2008. După îndeplinirea tuturor procedurilor birocratice, va fi cunoscută suma disponibilă şi, implicit, numărul proiectelor care pot demara din acest an. Pot să vă spun că sumele acordate nu vor fi mici”, a adăugat şeful AFM.

Banii pentru panouri vor proveni şi din taxa de poluare

Finanţarea nerambursabilă pentru aceste proiecte va fi acordată din sumele strânse la Fondul de mediu, inclusiv din taxa de poluare auto. Senatorii au votat însă, la începutul lunii septembrie, restituirea banilor proveniţi din taxa auto, urmând ca o decizie finală în acest sens să fie luată de Camera Deputaţilor.

Dacă pentru cei care locuiesc la casă nu este nevoie decât de acordul şi dorinţa proprietarului de a-şi instala astfel de resurse alternative de energie, pentru persoanele care locuiesc la bloc este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor.

Pentru stabilirea tipului de panou indicat pentru încălzirea locuinţei sau blocului trebuie luate în calcul mai multe criterii, printre care numărul de locuitori care vor beneficia de acest tip de energie şi consumul mediu pentru fiecare. În plus, deoarece este vorba de bani publici, după cum a precizat preşedintele AFM, panourile se vor da la cheie şi vor fi efectuate inspecţii periodice, astfel încât să nu existe fraude în acest domeniu.

În septembrie, secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) Lucia Ana Varga, anunţase că ministerul vrea să aprobe, prin ordin ministerial, în cel mult trei săptămâni, ghidurile de finanţare pentru montarea de panouri solare pe locuinţe, astfel încât persoanele fizice şi asociaţiile de locatari să fie încurajate să renunţe la vechile forme de producere a apei calde, de tipul boilerelor, pentru a recurge la energii mai puţin poluante.

În prezent, din Fondul de mediu sunt în curs de finanţare 10 proiecte pentru creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile, în valoare de 49,9 milioane lei, din care două vizează producerea şi distribuţia apei calde menajere cu ajutorul panourilor solare. Finanţarea nerambursabilă pentru acestea depăşeşte 356.800 lei.

Conform reglementărilor Uniunii Europene (UE) România va trebui să producă 20% din energie prin resurse regenerabile până în 2020.

sursa: StiriRol.ro

dorel junghiatu

unde trebuie depusa cererea si care sunt sistemele omoloigate? detalii despre aceste sisteme unde pot fi gasite, deasemenea preturile. multumesc anticipat

BROMOTION Bruxelles

SPRE O NOUA PARADIGMA ENERGETICA – DE LA PASIV LA ACTIV

Cand am aflat prima data despre conceptul de casa pasiva mi s-a parut evident, relativ utopic. Tehnic vorbind, standardul impune un consum de 15 W/m2, dar ideea in sine a unei cladiri fara instalatie clasica de incalzire, fara tevi, calorifere, boilere, parea un pic excentrica, cel putin pana in momentul in care am trecut pragul unei asemenea constructii.

Cele trei componente ale mix-ului energetic

Conceptul de casa pasiva poate parea revolutionar in Romania, dar de fapt s-a produs deja tranzitia spre casa activa, care produce mai multa energie decat consuma, aceasta fiind o combinatie de eficienta energetica cu producerea de energie din surse regenerabile, fie ele vant, soare, apa, geotermal sau biomasa. Aceste doua componente reflecta cererea si oferta de energie si ele se coreleaza printr-un sistem inteligent, integrat de management. In final, cele trei componente trebuie avute in vedere in cadrul oricarui proiect din domeniul energiilor noi, reprezentand o tema orizontala care merita toata atentia cand se abordeaza managementul de proiect privit global.

Profesionalizarea demersului si necesitatea unei abordari integrate

In Romania, programul Casa Verde se doreste a fi un semnal promitator pentru incurajarea formarii unei piete a energiei verzi, ramane de vazut cum se va aplica efectiv in practica, programul prezentand destule elemente incerte in faza de conceptie si aplicabilitate. Dar poate cel mai important lucru este felul in care potentialii beneficiari au primit initiativa, interesul dovedindu-se covarsitor, un indicator fiind numarul mare de proiecte care se anunta a fi aplicate, daca se ia in seama chiar si numai informatia relevanta ce circula deja pe internet, blog-urile si forumurile de discutie deschise, cu date tehnice si consultanta specializata absolut surprinzatoare pentru un domeniu care parea in Romania inca necunoscut. Foarte multe firme isi manifesta interesul pentru a furniza consultanta de specialitate, echipamente si tehnologii, dar trebuie precizat ca nu este recomandabil sa se opteze pentru solutii izolate, respectiv numai panouri solare sau turbine eoliene, ci trebuie avuta in vedere o abordare holistica, astfel incat rezultatul final optimizat sa implice articularea unui mix de tehnologii, care raspunde de fiecare data unei necesitati personalizate si asta in functie de o multitudine de factori, cum ar fi: locatie, tip constructie/investitie, dimensiune, resurse si posibilitatea agregarii unui value chain eficient, etc. Astfel, totul trebuie sa inceapa cu un audit energetic, care va cuprinde toate cele trei componente, respectiv: eficienta energetica – cererea, surse de energie alternative – oferta si managementul integrat al primelor doua componente. Ori trebuie spus ca asigurarea unui astfel de serviciu nu este chiar la indemana oricui. In acest sens exista experienta relevanta, in special in Germania si Austria, tari care au dezvoltat de-a lungul a peste douazeci de ani deja, un knowledge specific. Este drept ca si sistemul legislativ, mai ales in Germania, a propulsat tehnologiile inovatoare, ducand la inflorirea unei piete specifice, in landuri cum ar fi Bavaria sau Baden-Württemberg unde fermieri au renuntat la ocupatia lor traditionala, devenind producatori de electricitate.

Bruxelles-ul si proiectele relevante

Revenind in Romania, un exemplu de buna practica si abordare indrazneata poate fi intalnit la Sighisoara, care si-a asumat un proiect relevant, in cadrul Programului FP7/CONCERTO ce se va intinde pe cinci ani, proiect cu care s-a aplicat direct, la Bruxelles, impreuna cu parteneri cu experienta semnificativa in domeniu din Austria, Belgia si Gemania. Sighisoara isi propune sa devina un centru de competente in domeniul energiilor renuvelabile si eficientei energetice, impunandu-se ca un lider si formator de piata in Romania.

Consultanta specializata – o oportunitate pentru o piata ce trebuie formata

Managementul proiectelor care implica o componenta energetica marcanta, cum ar fi de exemplu cele de dezvoltare integrata urbana, dar si initiative de mai mica amploare, trebuie sa includa de acum componentele care exprima trecerea la o noua paradigma energetica, contribuind la valorizarea unor oportunitati remarcabile, atat din punctul de vedere al modelelor de business, cat si a celor financiare asociate. Consultanta de specialitate trebuie sa imbine intr-un mix coerent expertiza tehnica si conceptia, implementarea, evaluarea si managementul de proiect adecvat.
____________________________
Mihai COSTEA
European Affairs Adviser
BROMOTION Bruxelles