Unul dintre acestia sunt Poluantii Organici Persistenti (POPs), care au o actiune distrugatoare asupra sanatatii, mai ales asupra dezvoltarii intelectuale a copiilor. Conform cercetatorilor ?Green Peace? care au efectuat un studiu in India, copiii se dezvolta intelectual mai lent in regiunile agricole unde pesticidele se aplica pe larg. Copiii din 18 sate a sase regiuni au fost supusi cercetarilor medicale. Rezultatele au fost comparate cu datele obtinute in urma investigarii medicale a copiilor de aceeasi varsta, dar din regiuni care nu au fost afectate de impactul pesticidelor. Testele asupra copiilor de 4-5 ani au aratat ca nivelul intelectual de dezvoltare al micutilor din grupele de control depasea cu 87 la suta gradul de dezvoltare al celor din grupele cercetate. Cei de 9-13 ani ramaneau in urma cu 85%. Rezultatele au fost un adevarat soc si pentru experti, care nu s-au asteptat la o influenta atat de distrugatoare a pesticidelor asupra capacitatii intelectuale. Totodata, ?Green Peace? accentueaza ca acesti copii, din grupele cercetate, frecventau gradinitele si scolile, nu munceau pe plantatii, intrand in contact cu pesticidele prin intermediul apei, aerului, solului. In multe familii se utilizasera vasele de la pesticide pentru necesitati gospodaresti, iar cu resturile vegetale ale culturilor crescute cu pesticide se facea focul.
In 1992 expertii in domeniul mediului din SUA au constatat ca in 82% din gospodarii se utilizeaza pesticide, fapt ce poate provoca cresterea incidentei cancerului la copii. In 1997, specialisti ai Institutului national al cancerului, SUA, au analizat cazurile de imbolnaviri de cancer si au ajuns la concluzia ca micutii sunt cu mult mai sensibili la impactul pesticidelor. Marion Mos, directorul Centrului de cercetare a pesticidelor din San Francisco, a propus folosirea de metode alternative pesticidelor, spre exemplu in locul pulverizatoarelor de utilizat diverse capcane pentru insecte, in locul substantelor chimice sintetice de utilizat substante organice si insecticide netoxice.
Curios este si faptul ca in zonele unde pesticidele se aplica fara depasirea normelor si conform tehnologiilor, copiii in primii ani din viata introduc in organism, prin hrana, de patru ori mai multe pesticide clororganice, decat doza normala stabilita de OMS. Iar laptele mamar contine pesticide clororganice cu 5-45 ori mai mult decat laptele de vaca, in functie de gradul de intensitate al contactului femeii cu pesticidele pe parcursul sarcinii. Copiii nascuti de astfel de femei au sanatatea destul de fragila: se imbolnaveste fiecare al patrulea. Anual numarul copiilor decedati la 1000 de nou-nascuti creste cu 4-5 persoane. Circa 60 la suta dintre copiii de pana la 14 ani sufera de boli gastro-intestinale, indexul sanatatii lor fiind de 6-8%. Cert este ca acesti copii nu vor naste generatii sanatoase.
I do not leave a ton of responses, but after browsing a few of the comments on Poluantii Organici Persistenti: Este in pericol sanatatea copiilor.
I do have a couple of questions for you if you don’t mind. Is it just me or does it give the impression like a few of the comments come across like they are coming from brain dead people? 😛 And, if you are writing at additional online sites, I would like to follow you. Could you post a list of all of your social pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?