Curtea de Apel Alba-Iulia a suspendat ieri efectele juridice ale acordului de mediu pentru 39 de puncte de foraj la Rosia Montana.
Sentinta este irevocabila. Rosia Montana Gold Corporation a incercat inca din 2003 sa obtina toate acordurile necesare pentru acest proiect de foraje, insa compania este acum blocata de sentinta data in actiunea deschisa de Alburnus Maior.
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.
Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international.
Compania miniera Newmont (NTSE: NEM) detine 10.8% din actiunile Gabriel Resources.
Agentia de Protectie a Mediului Alba a emis acordul de mediu pentru cele 39 de puncte de foraj fara o evaluare corecta a impactului proiectului asupra mediului, populatiei si patrimoniului cultural.
In plus, Agentia de Protectie a Mediului nu a luat in considerare comentariile bine-motivate ale publicului interesat, printre care s-au aflat numeroase contestatii formulate de localnici din Rosia Montana.
In cursul dezbaterilor, Alburnus Maior a dovedit faptul ca acordul de mediu pentru proiectul de foraje va provoca prejudicii ireversibile si semnificative. Acestea includ defrisari masive, secatuirea unor importante surse de apa, precum si riscuri semnificative la adresa populatiei locale si unor zone de importanta arheologica.
Asa cum se intampla in majoritatea actiunilor in instanta introduse de Alburnus Maior, avocatii RMGC au intervenit si in aceasta cauza, interventie facuta in interesul Agentiei de Protectie a Mediului Alba.
“Mediul inconjurator din Rosia Montana a avut o perioada foarte prospera de cand nu mai este perturbat de poluarea pe care proiectele de foraj ale RMGC o provoaca de obicei. Verdictul este o expresie a faptului ca vrem sa ramana asa”.
Buna,fratilor voi vreti sa va ramana exploatarea asa cum a fost dar voi de atata timp vati gandit la o alternativa in locul exploatari,datile de lucru acelor oamni care lasa mineritul ptr alt ceva mai bun nu sunteti capabili numai de a baga bete in roate, sunt prea buni oameni cu voi ,eu vas scoate afara di cladire si as face un azil de batrani acolo ,daca voi in 20 de ani ati dormit acum veniti cu tot felul de prostii sa aruncati cu praf in ochi localnicilor,ca vazi doamne cat sunteti voi de preocupati voi de rosia montana,voi nu vedeti ca mai buna alternativa ptr romania nu este ,voi nu vedeti ca in romania sunt numai disponibilizati si saraci,ar fi cazul sa mai taceti si sa inchideti ochi ca sa asigura atatea locuri de munca pe o perioada atat de mare cu consideratie si NOROC BUN oamni de omenie
domnilor factori de raspundere de ce nu luati in considerare parerea majoritati din tara ptr exploatarea de la rosia montana daca sunt de acord,sau nu ,dar eu va asigur ca roman ca toti vom fi de acord cu exploatarea zacamantului de la rosia mantana si nu numai si din alte judete din tara ,ganditiva ca acei ortaci prin munca lor vor aduce si turismul in zona, ca doar nu sa face turism in zone cu oameni saraci,iar alte locuri de munca,ganditi un pic si ptr cei din jurul vostru va multumesc
Eu niciodata nu am privit o zona industriala ca obiectiv turistic. Probabil ca avem un inteles diferit a ceia ce inseamna turismul. Consider ca pentruun turist Roman dar si strain, mai placut va fi sa stea pe iarba verde la malul unui rau, sa asculte pasarile si sa respire aer curat, decat sa se tolaneasca pe bolovani langa fauna moarta din cauza poluarii 🙂
Oricum nu doar mineritul este cel care va scoate tara din criza sunt multe alte oportunitati, trebuie de privit lucrurile mai larg 🙂