Scopul proiectului e de a sprijini autoritatile romane (agentii de protectie a mediului, politie de frontiera, personalul Parcului Natural Portile de Fier) in efortul de stopare a activitatilor ilegale precum comertul cu exemplare de Testudo hermanni (Testoasa lui Hermann) sau Emys orbicularis (Testoasa de apa) ca animale de companie sau colectarea de exemplare de Vipera ammodytes (vipera cu corn) pentru extragerea de venin.
Fiind o prezenta permanenta in regiune, si cu atributii in combaterea activitatilor ilegale din zonele de frontiera, politia de frontiera va fi sprijinita prin furnizarea de informatii privind conventia CITES (Conventia Internationala Privind Comertul cu Specii Amenintate), dar si materiale ce le-ar permite identificarea animalelor gasite in posesia unor persoane in zona de frontiera. In acest sens, echipa proiectului a realizat un set de carti de identificare a celor trei specii importante pentru acest areal mentionate mai sus, dar si o brosura privind cadrul legislative in domeniul conservarii diversitatii biologice (cu o atentie marita asupra CITES).
Tot in cadrul proiectului au fost realizate si postere si panouri de avertizare a populatiei locale dar si turistilor privind prezenta intr-un areal populat cu specii protejate, pentru constientizarea acestora referitor la vulnerabilitatea speciilor. Posterele si panourile vor fi amplasate in cursul acestei luni in locatii-cheie, cu unde numarul persoanelor ce le pot vedea este cat mai mare (puncte de belvedere, statii de autobus, gari, scoli, primarii etc.)
Parcul Natural Portile de Fier este o arie protejata ce gazduieste importante resurse biotice, multe din speciile existente aici fiind protejate de conventii internationale si reglementari ce vizeaza specii amenintate si in pericol.
Parcul prezinta de asemenea caracteristica de a fi situat la granita Romaniei cu Serbia si Muntenegru, situata de-a lungul Dunarii. Exista o diferenta de abordare a intre cele doua tari (Romania, tara candidata la aderare; Serbia si Muntenegru nu si-au exprimat intentia de a participa la actiunile Comunitatii Europene).