Proiectul "Carnivore si oameni: este posibila convietuirea lor pasnica in Romania?"este o initiativa care se bucura de sprijinul financiar al Ambasadei Olandei in Romania si care a pornit cu un program-pilot pe sase luni.
"Proiectul reprezinta primul pas in doua programe pe termen lung, unul pentru protectia carnivorelor mari – lup, urs si ras -, iar celalalt pentru protectia vidrelor. In primele sase luni, scopul primordial este de a cerceta conflictele dintre carnivore si oameni intamplate in ultimii trei ani pe teritoriul Transilvaniei", a declarat Domahidi.
Investigarea acestor incidente se face prin mai multe mijloace: analiza parerii si atitudinii persoanelor afectate de aceste cazuri si a organelor responsabile (directii silvice, asociatii de vanatori) prin utilizarea unor chestionare; efectuarea unor studii de caz despre posibilele cauze care au condus la aceste conflicte, despre marimea reala a pagubelor si despre eventualele mijloace de protectie care pot fi implementate pe plan local.
Scopul final este de a informa corect si obiectiv oamenii despre aceste trei specii (urs, lup, vidra) inconjurate de numeroase superstitii si temeri nefondate. In acelasi timp nu se poate neglija faptul ca uneori chiar produc pagube. De multe ori insa, aceste pagube, incidente pot fi evitate prin metode de preventie si protectie relativ simple si aplicabile pe plan local.
La finele programului, Asociatia va publica un sondaj de studiu cu date privind pagubele produse apicultorilor, asociatiilor de crescatori de ovine si bovine./ROMPRES/