Prutul, raul care ne uneste

Proiectul ?Abordarea unitara la nivel de Bazin Hidrografic Prut pentru Reducerea Nutrientilor si Cooperare Transfrontiera? realizat de Centrul de Consultanta Ecologica Galati si Miscarea Ecologista din Moldova, are ca obiectiv general asigurarea unui proces transparent si participativ de realizare a Planului pentru Managementul Bazinului Hidrografic Prut (in mod deosebit a componentei de reducere a nutrientilor si cooperare tranfrontiera dintre Romania si R. Moldova).

Un proiect unic in intreaga lume
Proiectul este finantat in cadrul Programului pentru Granturi Mici al Proiectului Regional pentru Dunare. Acest program este gestionat de catre Centrul Regional pentru Europa Centrala si de Est in numele UNDP/GEF. Proiectul Regional pentru Dunare (DRP) una din cele trei componente ale Parteneriatului Strategic pentru Reducerea Nutrientilor in Bazinul Dunarii si al Marii Negre, este poate cel mai mare si cel mai ambitios proiect in domeniul apei din intreaga lume. Acesta serveste scopului intermediar al Comisiei Internationale pentru Dunare si Marea Neagra, de a reduce nutrientii si cantitatea de substante toxice din Marea Neagra pana la nivelul celui de la mijlocul anilor 1990 si pe termen lung, de reducere a nutrientilor si substantelor toxice pana la nivelul necesar revenirilor conditiilor din anii 1960 ale ecosistemului Marii Negre.

Parteneriatul include doua proiecte regionale: "Proiectul Regional pentru Dunare" si un proiect pereche, derulat in Istambul: "Proiectul Regional Marea Neagra". Ambele proiecte vor consolida Comisiile respective si vor sprijini tarile in eforturile lor de a adopta politicile necesare, reformele legislative si institutionale. Acestor doua componente li se alatura Fondul de Investitii pentru Reducerea Nutrientilor GEF a Bancii Mondiale, care atrage investitii directe cu scopul concret de a reduce poluarea, in special nutrientii, la nivel national si regional, in intregul bazin Dunare – Marea Neagra.

Oamenii, orasele, industria si guvernele din toate cele 17 tari, fie de-a lungul Dunarii sau a oricarui afluent al acestuia, influenteaza mediul natural al bazinului, precum si Marea Neagra, in care se varsa acest fluviu. Ne referim aici la calitatea apei potabile de care zeci de milioane de oameni depind zilnic! Poluarea constituie o grava problema. Volumul nutrientilor, in special ingrasamintele utilizate in agricultura, poluarea casnica si apele uzate din mediul urban este mult prea mare si constituie unul dintre principalele cauze care pune Marea Neagra intr-un mare pericol. Substantele toxice constituie, de asemenea, un mare pericol – mai ales din cauza accidentelor miniere sau a inundatiilor care deverseaza poluanti toxici direct in cursul de apa. Inundatiile recente din Europa Centrala si din bazinul Dunarii au fost, in parte, efectul deciziilor din trecut care au dus la despaduriri si la distrugerea zonelor umede naturale din Bazinul Dunarii (datorata si incalzirii globale cauzata de om). O batalie constanta este conservarea mediului, pentru bogatia si diversitatea de specii naturale. S-au pierdut 80% din zonele umede si zonele inundabile ale Dunarii de la sfarsitul secolului al XIX-lea, ceea ce ameninta habitatul pelicanilor din Delta Dunarii, a sturionilor din Dunarea Inferioara, a castorilor din Dunarea Superioara si numeroase alte specii.

Constientizarea publicului
Luand in considerare cadrul general in care se implementeaza proiectul nostru de cooperare transfrontiera pe Bazinul Hidrografic Prut, pe langa obiectivul major de a ajuta institutiile guvernamentale in implementarea Planului de Management al BH Prut, obiectivele proiectului sunt: – Cresterea gradului de constientizare a publicului larg privind efectul negativ pe care nutrientii si alte substante toxice il au asupra ecosistemelor si sanatatii umane, in BH Prut, atat in Romania, cat si in Moldova; – Asigurarea accesului la informatie – modalitati de evitare si reducere a nutrientilor si a substantelor toxice, de exemplu: cele mai bune practici agricole, compost, utilizarea ingrasamantului, sisteme simple de tratare a apei uzate etc.; – Sprijinirea politicilor de reducere a nutrientilor prin implementarea in zonele pilot selectate a unor masuri adecvate, concrete; – Organizarea unui forum alcatuit din experti din administratie, industrie, stiinta si sectorul non-guvernamental, care sa functioneze ca retea transfrontiera de informare in Romania si R. Moldova pe masura ce grupul de experti dezvolta planul pentru Managementul BH Prut; – Imbunatatirea comunicarii si cooperarii dintre structurile guvernamentale din Romania si Moldova, pentru a integra informatiile stranse despre nutrienti si substante toxice in planurile de dezvoltare a regiunii BH Prut.

In cadrul proiectului se vor organiza o serie de actiuni:
– constientizarea si diseminarea informatiei prin mass-media (fluturasi, pliante despre nutrienti, CD-uri de educatie ecologica, emisiuni pe posturile TV locale si regionale);
– activitati de lobby si campanii (autoritatile locale trebuie sa implice gruparile interesate si publicul larg);
– participare publica (implicarea comunitatilor locale);
– educatie ecologica si instruire (organizarea unor intalniri si workshop-uri la care sa participe autoritatile locale si fermierii);
– lucrul in retea si parteneriat (organizatii si agentii din domeniul apei, agricultura, Inspectoratul de Sanatate Publica, consiliile locale si judetene, retele de ONG-uri, Euroregiunea Dunarii de Jos, Asociatiile Prutului Superior etc.);
– monitorizare interactiva a proiectelor pilot; cercetare aplicata simpla pentru procesarea datelor si a informatiilor recente despre cele mai bune tehnici;
– actualizarea inventarelor cu zone critice (care prezinta o mare cantitate de nutrienti). Activitatile planificate se vor desfasura la nivel national/local si transfrontier.

Probleme si solutii
Cat despre zonele pilot ? in cate o localitate din Romania si R. Moldova se vor organiza intalniri la care vor participa factori de decizie pentru a se discuta problemele apei la nivel local. Vor fi identificate principalele surse de poluare, se vor discuta solutiile propuse de catre experti si selecta masurile concrete ce trebuie luate. De asemenea, vor fi pregatite materiale educationale specifice pe tema nutrientilor si vor fi instruiti profesorii, la nivel local, pentru a se introduce in programa scolara un capitol referitor la utilizarea durabila a resurselor naturale (inclusiv zone umede). Vor fi organizate si activitati practice: producerea compostului in scoli, plantarea copacilor sau alte activitati care au legatura cu restaurarea sau managementul zonelor umede, lectii in natura – pe malurile Prutului pentru studierea peisajului, dar si a principalelor probleme. In functie de resursele asigurate de bugetul proiectului si de catre autoritatile locale, vor fi asigurate conditii pentru compostarea deseurilor organice, si se vor amenaja statii demonstrative de epurare a apei pe baza de stuf. Daca fondurile necesare nu vor fi suficiente, va fi organizata o campanie de strangere de fonduri in vederea implementarii proiectului.

Asteptam o mare deschidere din partea populatiei, incredere si colaborare sporita intre ONG-uri, institutii implicate in proiect, colaboratori. Speram sa reusim, pe parcursul celor 18 luni ale proiectului, consolidarea capacitatii ONG-urilor si a publicului larg de a influenta politica din domeniul apei asigurand accesul sporit la surse de informare privind bazinul hidrografic Prut, in mod deosebit prin pagina de Internet dedicata proiectului, in cadrul site-ului [url=http://www.cceg.ro]www.cceg.ro[/url] si editiile speciale din revista ?Natura?. In procesul de elaborare a Planului de Management in BH Prut este foarte importanta cooperarea dintre: Centrul de Consultanta Ecologica Cahul, Moldova, Agentia Regionala de Protectia Mediului, Galati, Consiliile judetelor Botosani, Bacau, Galati, Comitetul de Bazin Prut-Barlad, Directia Apelor Prut Iasi, Centrul de Cooperare Transfrontiera a Euroregiunii Dunarea de Jos, Cahul, Centrul de Informare si Industrie Ecologica Cahul. Persoanele interesate de acest proiect sunt rugate sa ne contacteze la Miscarea Ecologista din Moldova (renitsa@eco.moldnet.md) sau la Centrul de Consultanta Ecologica Galati (eco@cceg.ro; [email]cceg@home.ro[/email]).
<blockquote>Credem ca proiectul ?Abordare unitara la nivel de Bazin Hidrografic Prut pentru Reducerea Nutrientilor si Cooperare Transfrontiera? va contribui la protejarea si dezvoltarea durabila a BH Prut, la conservarea biodiversitatii prin atingerea scopului principal si a obiectivelor specifice, prin consolidarea capacitatilor pe care cele doua tari le au, in dezvoltarea unor mecanisme eficiente pentru cooperare regionala si coordonare.</blockquote>