Satele moldoveneşti trec la surse de energie alternativă

În 2012 localităţile rurale din treisprezece raioane ale Moldovei vor putea să participe la concursul de selecţie a instituţiilor publice care vor fi conectate la sistemul de încălzire cu energie produsă din deşeuri agricole, în cadrul proiectului “Energie şi biomasă”.

Costul total al proiectului, finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), constituie 14,56 milioane de euro.

Potrivit informaţiilor oferite NOI.md de PNUD, în special, şansa de a participa la proiect, în 2012, o vor primi localităţile din raioanele Donduşeni, Floreşti, Glodeni, Rîşcani, Soroca, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia, Cahul. Aceste raione au fost aprobate de către Consiliul proiectului “Energie şi biomasă”.

În 2011 implementarea proiectelor de instalare a sistemelor de încălzire cu energie produsă din biomasă a început deja în şcoli, grădiniţe, centre medicale din 35 de localităţi din 8 raioane ale republicii: Ştefan Vodă, Leova, Cantemir, Hînceşti, Teleneşti, Sîngerei, Făleşti, UTA Găgăuzia. În general, proiectul “Energie şi biomasă” va cuprinde, pînă în 2014, toate raioanele ţării.

Acest sistem stabil şi eficient de aprovizionare cu energie din surse regenerabile va fi instalat în mai mult de 130 de grădiniţe, şcoli şi alte instituţii publice din zonele rurale. Acestea vor fi încălzite cu energie produsă din biomasă, cum ar fi paie de cereale şi alte deşeuri.

Proiectul prevede utilizarea mai intensă în Moldova a energiei din surse regenerabile în scopul îmbunătăţirii securităţii energetice. Pentru realizarea acestuia, UE alocă 14 milioane de euro, iar PNUD – 560 de mii de euro.

Sursa: noi.md