Trebuie spus ca Guvernul actual al Ucrainei a organizat in aceasta saptamana o dezbatere publica in localitatea Izmail si cu acest prilej a acreditat ideea ca nu vor exista nici un fel de efecte ecologice in urma realizarii Canalului Bastroe. La respectiva dezbatere masluita cativa localnici din Izmail au fost obligati sa vorbeasca, intr-o limba de lemn binecunoscuta regimurilor totalitare, despre beneficiile majore ale realizarii unor astfel de cai navigabile. Pentru a da impresia unei veritabile dezbateri publice pe chestiunea controversata a canalului, autoritatile de la Kiev au remis o invitatie (doar cu cateva ore inaintea desfasurarii dezbaterii de la Izmail) si la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, invitatie care nu a putut fi onorata. O strategie asemanatoare a fost utilizata si in privinta organizatiilor neguvernamentale din Ucraina, care se opun realizarii Canalului Bastroe, care au participat totusi la respectiva dezbatere. Astfel, la Izmail nu au putut fi analizate cu seriozitate punctele de vedere ale celor care nu agreeaza distrugerea Deltei.
Intre doua organizatii neguvernamentale din Ucraina care s-au opus continuu realizarii Canalului Bastroe si autoritatile de la Kiev razboiul este total. Cu ONG-urile “Pecenegii” si “Ecopravo” razboiul se poarta deja in justitie. Cele doua organizatii neguvernamentale din Ucraina au declansat procese penale impotriva presedintelui Leonid Kucima si a sefilor de la Ministerul Transporturilor care au promovat aceasta investitie fara sa consulte populatia Ucrainei, cum prevad legislatia ucraineana si acordurile internationale ce vizeaza protectia mediului la care Ucraina a aderat.
Faptul ca nu au fost consultate organizatiile neguvernamentale din Ucraina in chestiunea Bastroe a facut obiectul unei intruniri a Conventiei de la Aarhus privind participarea publica la proiectele de mediu. La respectiva intrunire s-au adus critici deosebit de dure autoritatilor de la Kiev pe motiv ca se comporta dupa bunul plac si ca nu respecta legislatia de protectia mediului pe care o are.
Informatii si mai ingrijoratoare sosesc de la Administratia Rezervatiei Biosferei Dunarea de la Valkov, Ucraina. Salariatii acestei administratii nu mai stiu nimic despre guvernatorul Deltei din Ucraina, Alexandr Voloskievici, de aproximativ o luna. Acesta nu se mai afla la domiciliul sau de cateva saptamani, familia lui Voloskievici nu mai este nici ea de gasit. Guvernatorul Voloskievici nu mai raspunde, de mai bine de o luna, nici la telefon, nici la e-mail. Subalternii sai de la Valkov presupun ca guvernatorul se ascunde de frica sa nu fie suprimat fizic de cei care au interese economice uriase in realizarea Canalului Bastroe, pentru a-l pedepsi astfel ca s-a impotrivit acestei investitii, dupa ce a fost amenintat in mai multe randuri cu moartea sau a fost omorat…
Un articol de Neculai Amihulesei