Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei

Astăzi este Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei, care marchează în toată lumea adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării de acum nouă ani, la Paris. “Păstrarea resurselor funciare – asigurarea securităţii viitorului nostru comun” este tema acestui an.

Deşertificarea este unul dintre cele mai alarmante procese de degradare a mediului la nivel mondial. În fiecare an, deşertificarea şi seceta aduc pierderi de producţie agricolă, evaluate la 42 miliarde de dolari.

Potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, o pătrime din pămânurile planetei sunt ameninţate de deşertificare. Peste un miliard de oameni ar putea rămâne fără surse de existenţă, din cauza productivităţii în scădere a terenului arabil şi păşunilor.

La sfârşitul secolului al 19-lea, Moldova a fost vizitată de către Vasili Dokuceaev, fondatorul geomorfologiei ruse. Mostrele de sol din regiunea Soroca, au fost prezentate de Dokuceaev la Paris, drept cele mai bune din lume şi au luat medalia de aur.

În prezent, 70 la sută din terenurile arabile din Moldova au soluri erodate. Aproximativ 80 la sută din terenuri sunt arate, deşi nivelul limită constituie 60 de procente. Teritoriul ecosistemelor naturale este de aproximativ 20 la sută din suprafaţa totală a ţării. Pădurile acoperă doar 10 procente din teritoriu, deşi cândva ocupau un spaţiu de trei ori mai mare.

http://www.publika.md

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.