Studiul de Fezabilitate “Schema de aprovizionare cu apă potabilă și evacuarea apelor reziduale a localităților raionului Fălești”

DSC_7910Compania “Ecologie-Expert” S.R.L. a fost nominalizată ca fiind câștigătoarea tenderului din 6 August 2008 pentru a elabora Studiul de Fezabilitate “Schema de aprovizionare cu apă potabilă și evacuarea apelor reziduale a localităților raionului Fălești”. Comanditarul studiului a fost Consiliul raional Făleşti. Scopul acestui studiu a fost stabilirea unei soluţii tehnice în realizarea lucrărilor prioritare pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canalizare în 67 de localităţi ale raionului Făleşti.

Obiectivul proiectului constituie realizarea unor investiţii durabile care vor fi integrate în infrastructura existenta şi corelate cu investiţiile următoare, în vederea conformării cu cerinţele legislaţiei în vigoare şi considerând un tarif accesibil şi acceptabil pentru consumatorii finali (populaţie localităţilor rurale).

IMG_1975Prioritățile luate în calcul au fost extinderea sau/şi reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu apa în raionul Făleşti care nu beneficiază în prezent de această facilitate sau starea facilităţilor prezentau o calitate proastă; extinderea sau/şi reabilitarea sistemului de colectare a apelor uzate; propunerea alternativelor de aprovizionare centralizată cu apă şi canalizare şi alegerea unei alternative optime pentru localităţile implicate în studiu precum şi pentru Consiliul Raional Făleşti; selectarea celei mai fezabile soluţii pentru alimentarea cu apă a localităţilor raionului.

Studiul de Fezabilitate a analizat, în conformitate cu cadrul legislativ naţional în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare, patru variante posibile de alimentare cu apă a localităților din raionul Fălești:
Varianta I – Alimentarea cu apă potabilă din fântânile de mină;
Varianta II – Fântânile arteziene ca sursă potenţială de alimentare cu apă potabilă;
Varianta III – Alimentarea cu apă din râul Prut. Apeductul Prut-Făleşti ca sursă de alimentare cu apă potabilă a populaţiei raionului Făleşti;
Varianta IV – Apeductul Soroca-Bălţi.

Au fost descrise schemele și instalațiile de alimentare cu apă și canalizare, cu o prezentare desfășurată a volumului de investiţii capitale necesare pentru implementarea proiectului și a analizei cost-beneficiu. Ulterior, a fost prezentată analiza SWOT pentru fiecare din variantele de alimentare cu apă și canalizare propuse, cu o evaluare a riscurilor asumate în cadrul proiectului și impactul potenţial economic, social, asupra mediului şi de sănătate al proiectului atât asupra populaţiei cât și asupra regiunii raionului Făleşti în ansamblu.

Au fost întocmite schemele de aprovizionare cu apă în număr de 134 în baza a două alternative și pentru canalizare și în număr de 67 de scheme. A fost întocmită o schemă magistrală pentru varianta de alimentare cu apă din r. Prut și aducțiunilor de alimentare cu apă a raionului Fălești.

Obiectivele de dezvoltare atinse în urma elaborării Studiului de Fezabilitate sunt orientate pentru:

  1. a sprijini eforturile Consiliului raional Făleşti în vederea îmbunătăţirii serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare, securizarea populaţiei din punct de vedere a alimentării cu apă şi canalizare. Aceste principii ar duce la canalizarea majorităţii surselor de finanţare naţionale şi externe în sectorul direcţiilor propuse (programate);
  2. a aplica politicile naţionale întru îmbunătăţirea sistemul sanitar şi de alimentare cu apă în localităţile selectate. Obiectivele propuse vor fi atinse prin intermediul restaurării, îmbunătăţirii şi extinderii (lărgirii) sistemului de alimentare cu apă şi canalizare la nivel de raion;
  3. ameliorării tratării şi eliminării apelor reziduale, precum şi îmbunătăţirii managementului general al sectorului în domeniul apelor.

Ca rezultat al acestor lucrări a urmat o cerere de finanţare în baza Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova.

olaru

Despre canalizare.

Ordinea in care se executa retelele de canalizare sau pentru distributia apei este discutabila. Avand in vedere totusi ca reteaua pentru colectare apelor menajere trebuie sa respecte reguli riguroase putem considera ca reteaua pentru colectarea apelor uzate are prioritate, teoretic, pentru ca practic lucrarile au fost executate in functie de posibilitatile de investitii. In prezent terasamentul strazilor este deja supraaglomerat cu tot felul de retele, incat lipsa spatiului este o problema majora a carei rezolvare presupune cheltuieli foarte mari sau face imposibila realizarea proiectului. Totusi spatiul aflat sub canalizarea apelor pluviale este in general liber pentru ca obligatvitatea caminelor de vizitare impiedeca scurgerea apei de ploaie. Utilizarea acestui spatiu rezolva problema cu ajutorul unei piese care conjuga drumul orizontal al canalizarii de pluviale cu verticalitatea caminului de vizitare al canalizarii de colectare ape menajere aflat dedesupt. Tototodata racordurile sunt scurte si ieftine, la indemana beneficiarilor. In plus nu este afectata rezistenta terasametului si este eliminata definitiv problema capacelor din carosabil. Mai mult, conform legii lucrarea poate fi atribuita prin negociere directa fara publicare in SEAP, metoda si piesa fiind proprietate intelectuala protejata de OSIM. Inteleg prin acesta ca beneficiarul poate negocia cu executantul selectat dupa criterii proprii care la randul lui va fi instruit si autorizat de proprietarul sistemului sa execute lucrarea. Mentionez ca atribuirea lucrarii nu este limitata ca valoarea contractuala. In acest fel se pot executa lucrari de calitate fara intarzieri datorate contestatiilor.
Olaru (pentru detalii 0722207396)

Anexat o fotografie cu piesa in discutie amplasata in rigola. Se vede gura de camin pentru canalul de menajere aflat dedespt in jurul carei este canalul de scurgere pentru apa de ploaie.