O nouă eră de a conveţui în armonie cu Natura s-a născut la Summit-ul de Biodiversitate care s-a desfăşurat în Nagoya, Japonia în cadrul celei de-a V-a reuniuni a Conferinţei Părţilor la Protocolul de la Cartagena privind Biosecuritatea, în perioada 11-15 octombrie 2010 şi celei de a X-a reuniuni a Conferinţei Părţilor la Convenţia privind Diversitatea Biologică, în perioada 18-29 octombrie 2010. La aceaste reuniuni remarcabile au participat 193 de state, circa 100 de preşedinţi, prim-miniştri, miniştri şi vice-miniştri ai statelor – parte la Convenţia CBD, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, instituţiilor şi ONG-or în număr de circa 18.000 de participanţi.
Delegația Republicii Moldova a fost formată din reprezentanţii Ministerul Mediului, Dl Lazar Chirică, viceministrul mediului şi Dna Ala Rotaru, Şef Direcţie Resurse Naturale şi Biodiversitate.
La Summit au fost anunţate date, care demonstrează că, in medie, 50 de specii de animale şi plante se apropie de extincţie în fiecare an, din cauza impactului agriculturii extensive, al tăierii pădurilor, al supra-exploatărilor naturale şi al invaziei speciilor străine.
Anume din aceste considerente, la Nagoya au fost adoptate decizii istorice şi obiective concrete pentru următorii 10 ani (2011 – 2020) privind stabilirea măsurilor urgente în scopul diminuării consecinţelor, care duc direct la pierderea biodiversităţii (schimbarea habitatelor, exploatarea excesivă a florei şi faunei, poluarea ecosistemelor naturale, invazia speciilor alogene şi schimbările climatice).
Guvernele au convenit asupra unui pachet de măsuri concrete, care vor asigura, ca ecosistemele Planetei să fie protejate în aşa mod, ca să devină o platformă pentru susţinerea vieţii şi bunăstării umane pe un viitor îndelungat.
Pentru prima dată, în cadrul unei reuniuni au fost aprobate 2 tratate internaţionale noi (care vor avea titlul de tratatele de la Nagoya) şi care au o importanţă decisivă pentru viaţa şi bunăstarea populaţiei de pe Planetă, precum: Tratatul suplimentar în cadrul Protocolului de la Cartagena privind biosecuritatea care urmăreşte scopul de protecţie a diversităţii biologice de la riscurile potenţiale din partea organismelor vii modificate genetic, rezultate din biotehnologiile moderne şi Protocolul privind Accesul şi Partajarea Beneficiilor de la Folosinţa Resurselor Genetice.
Republica Moldova şi-a exprimat opţiunea pentru susţinerea măsurilor de protecţie a biodiversităţii prin crearea unor arii protejate noi şi îmbunătăţirea managementului acestora, conservarea speciilor rare şi intensificarea măsurilor de protecţie ale acestora, stoparea degradării terenurilor agricole prin împădurire şi implicarea comunităţilor locale în dezvoltarea durabilă a zonelor verzi, elaborarea mecanismelor pentru partajarea beneficiilor populaţiei de la exploatarea resurselor genetice de pe teritoriile lor.
Sloganul Summit-lui Biodiversităţii de la Nagoya a devenit: ”Biodiversitatea este viaţa, Biodiversitatea este viaţa noastră”.
… “la summit s-a discutat despre cum sa cheltuim mai multi bani din bugetul fiecarii tari…” asa n-o sa se schimbe nimic…
poza rupe 😀 – BIODIVERSITATE!