Zonă Umedă Construită la Rusca

La 11 octombrie, Proiectul Elveţian de Apă şi Sanitaţie a organizat, în colaborare cu Departamentul Instituţiilor Penitenciare, inaugurarea oficială a Zonei Umede Construite la Penitenciarul pentru femei nr. 7 din Rusca, raionul Hânceşti.

Proiectul a fost finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și cea a Cooperării Tehnice a Austriei, fiind produsul colaborării dintre SDC, Departamentul Instituțiilor Penitenciare al R. Moldova și administraţia Penitenciarului nr. 7.

Zonele Umede Construite (ZUC) sunt concepute ca o soluție de epurare simplă și ecologică a apelor uzate în zonele rurale, asigurând epurarea apelor uzate prin metode fizice, chimice și biologice.

ZUC reprezintă o tehnologie inovațională de epurare a apelor reziduale, ideea căreia a fost introdusă în Moldova de SDC în 2007. Penitenciarul de la Rusca a fost selectat pentru implementarea primei ZUC, ca proiect pilot și în calitate de teren experimental pentru cercetări.

Proiectul a demarat în 2007, prin construirea unui tanc septic, ca primă treaptă de epurare. A doua treaptă de epurare ZUC reprezintă 4 paturi orizontale de 300 m² fiecare, umplute cu pietriș, concepute să asigure epurarea secundară a apelor reziduale de la penitenciar, estimate la 40 m³/zi. Suprafețele de pietriș sunt plantate cu stuf. Rădăcinile stufului asigură accesul aerului în stratul de pietriș, previn colmatarea pietrișului și consumă pelicula biologică pentru creștere și dezvoltare.

Pe lângă ZUC, în cadrul acestui proiect a mai fost construit un sistem nou de canalizare cu lungimea de 700 m, la care au fost conectate 50 de familii din satul Rusca.

Alexandru Tănase, ministrul Justiției, prezent la această inaugurare, a afirmat: «pentru Ministerul Justiției este o onoare, deoarece colegii noștri de la Agenţia Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare au decis să susțină anume acest proiect în această localitate. O prioritate a guvernului nostru a fost umanizarea condițiilor de detenție a persoanelor din penitenciarul de femei de la Rusca. Noi considerăm și suntem convinși că un element al civilizației unui stat, pe lângă consumul de apă, sunt condițiile de igienă, care reprezintă inclusiv condițiile în care se dețin unele persoane private de libertate, cu atât mai mult că în această instituție se dețin femei, indiferent de gradul de gravitate al faptelor pe care le-au comis, care își ispășesc pedeapsa. Ele rămân a fi femei și sunt persoane care se vor întoarce în societate, vor reveni la casele lor. De aceea și efortul guvernului a fost, sigur, de a face mai ușoară viața acestor persoane din penitenciarul de la Rusca. Eu cred că este un exemplu bun faptul că s-a reușit de a combina interesul nostru de a avea condiții decente de detenție a femeilor deținute la Rusca cu posibilitatea de a conecta la această rețea și localitatea…».

Tot ministrul Tănase spune că «este un început care trebuie să ne încurajeze pe noi toți să mergem înainte», utilizând oportunitățile de dezvoltare pe care ni le oferă cei de la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și omologii lor de la Agenția Austriacă, care vor lansa în curând un proiect amplu de aprovizionare a mai multor localități din raionul Nisporeni cu apă potabilă din râul Prut. «Folosirea acestor oportunități este în beneficiul țării noastre, este în beneficiul viitorului copiilor noștri și trebuie să înțelegem cât de responsabil trebuie să abordăm aceste proiecte, să folosim aceste oportunități pentru ca dezvoltarea țării noastre și mersul înainte spre civilizația europeană să devină o realitate.»

În acest context, prin Ordinul Ministrului Justiţiei, în semn de apreciere pentru aportul adus la realizarea acestui proiect, dna Georgette Bruchez, directoare a Biroului de Cooperare al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, a fost decorată cu distincţia «Crucea pentru Merit».

Bernhard Hiller, președintele filialei din Moldova a fundației SKAT, a subliniat avantajele și dezavantajele proiectului: «această tehnică este ecologică, aproape fără miros; se pun în uz tehnologii naturale de epurare a apelor uzate; necesită intervenții minime pe parcursul exploatării; este omisă treapta de tratare a nămolului (nămolul poate fi deshidratat pe ZUC); de obicei nu necesită energie electrică; nu necesită mulți bani pentru menținere și au un aspect care se înscrie perfect în peisajul natural. În baza exemplelor de anul trecut și de anul acesta, vrem să vedem care sisteme sunt mai bune, cele orizontale sau cele verticale. Însă această tehnică are și dezavantajele ei: necesită suprafețe de teren considerabile, ceea ce limitează numărul de consumatori, și eficiența de epurare scade la temperaturi de îngheț». Proiectul ApaSan consideră că ZUC constituie o opțiune viabilă de epurare a apelor uzate în spațiul rural.

Georghe Șalaru, ministrul Mediului, prezent la eveniment, a apreciat atât importanţa sprijinului financiar, cât şi asistența tehnică acordată de partenerii europeni.

ZDG: Olesea Vasilachi