La poalele acestui munte sunt comunele moţeşti Avram Iancu şi Vidra. Moţii spun că, în timpul când în munţii Bihariei se lucrau „băile” (minele – n.n.), extrăgându-se aur, o găină de aur ieşea din aceste băi spre a se aşeza în vârful muntelui , pe cuibul său în care erau ouă de aur. Moţii, atraşi de frumuseţea nemaipomenită a găinii, în multe rânduri au încercat s-o prindă. Astfel că găina a fugit, luând cu sine aurul. De atunci, nemaigăsindu-se aur, moţii au încetat să mai lucreze băile.
În ziua de Sfântul Ilie, sau în prima duminică după ziua Sfântului Ilie, liniştea de pe Muntele Găina se întrerupe de „Târgul de fete”, la care participă fetele de măritat sau fetele mari, care vor să fie peţite de feciori.
În zori de zi, pe toate dealurile curg moţi şi moaţe, crişeni şi crişene, toţi în haine de sărbătoare. Până la orele zece dimineaţa, afară de feciorii şi fetele care vor să-şi afle aici perechea, toţi ceilalţi sunt ocupaţi cu vânzarea şi cumpărarea lucrurilor de casă şi agricole, precum coase, ştreanguri, greble, oale şi diferite poame aduse la târg.
Fetele care vor să ia parte la acest târg se pregătesc ani întregi pentru ziua aceasta, fiindcă ele trebuie să ia cu ele şi zestrea. Mama, bunica, mătuşa sau prietenele contribuie fiecare cu câte ceva la zestrea fetei mari. Zestrea, care se împachetează în lăzi sculptate şi cu flori colorate, se încarcă pe cei mai frumoşi cai ai familiei, la care se adaugă cele mai frumoase vite şi stupi de albine. Pe culmea Muntelui Găina îşi ridica fiecare familie care are fată de măritat, un cort propriu, în care se expune zestrea şi aleşii familiei aşteapta pe peţitori. Nu se întâmplă aproape niciodată ca vreo fată să ia parte la acest târg cu zestrea sa şi să nu afle mirele dorit.
Feciorii, de asemenea, însoţiţi de familiile lor, aduc tot ce au mai bun, în special un chimir frumos, plin de argint şi aur. După ce şi-au ales o mireasă urmează „încredinţarea” publicului adunat, prin schimbarea de năfrămi, numite „credinţe”. După încredinţarea celor ce şi-au dat mâna şi după târguirea celor trebuincioase, lumea începe să prânzească, adunându-se în jurul lăutarilor. După părerea moţilor, numai o încredinţare care s-a săvârşit pe culmea Muntelui Găina poate să aducă noroc…
Până la Târgul de fete din acest an, au mai rămas puţine zile. Fetele şi flăcăii sunt deja pregătiţi, dar şi emoţionaţi, să vadă cum va decurge târgul în această vară fierbinte. Acum este momentul să purcedeţi spre Ţara Moţilor, pentru a asista la cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, pe culmea muntelui unde se îngemănează trei judeţe transilvane: Alba, Arad şi Hunedoara.
În munţii Apuseni, în „Ţara Moţilor”, se află un munte numit Găina.
Pentru acest an, organizatorii Târgului de fete de pe Muntele Găina – O marcă a Consiliului Judeţean Alba, au pregătit un program deosebit, pigmentat cu elemente tradiţionaliste, dar şi cu accente moderne, aşa cum îi stă bine unui adevărat festival popular în aer liber.
Manifestările debutează de joi, 19 iulie, la Câmpeni, unde se derulează Zilele oraşului. În cadrul acestora are loc şi ediţia din acest an a Festivalului-concurs de muzică populară „Sus, sus sus, la moţi în munte”, la care se înscriu tinerii interpreţi care doresc să-şi facă un nume în interpretarea melopeelor specifice Munţilor Apuseni. Evenimentele din Câmpeni sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul judeţean de conservare şi promovare a culturii tradiţionale (CJCPCT) Alba, împreună cu Primăria şi Consiliul local din Câmpeni.
Odată cu venirea zilei Sfântului Ilie, încep şi manifestările tradiţionale de pe Muntele Găina. Sâmbătă, 21 iulie, în centrul comunei Avram Iancu, de la ora 12.00, va pute fi văzut un tradiţional alai de nuntă. Este vorba despre o paradă a „Viforilor” (cei care sunt îndreptăţiţi să peţească viitoarele mirese), a fetelor de măritat şi a participanţilor la faza finală a concursului „Cultură pentru cultură”. În cadrul acestui concurs, după cinci întreceri zonale, în ultima fază au ajuns comunele Horea, Meteş, Stremţ, Şibot şi Şona. La ora 12.30, toată lumea va putea vizita în centrul satului expoziţiile de artă populară şi gastronomie ale reprezentanţilor acestor cinci comune. Imediat după aceea, pe marea scenă amenajată după tipicul moţesc va începe spectacolul folcloric care va stabili care din aceste comune va câştiga ediţia din anul 2007 a acestui concurs. Programul spectacolului va continua, la ora 18.45, cu recitalul formaţiilor din localitatea Vinerea-Cugir, cea care a câştigat în anul 2006 concursul „Cultură pentru cultură”. După acest recital va avea loc premierea câştigătorilor acestei ediţii. Şi pentru că şi cei care au concurat au nevoie de o felicitare, ea le va fi adusă, tot pe calea muzicii, de Nicolae Furdui Iancu şi Ana Munteanu, acompaniaţi de grupul instrumental „Crai Nou”.
În acest fel, pe nesimţite, seara va coborî asupra petrecăreţilor adunaţi la Muntele Găina, iar faptul de seară le va oferi un prilej de bucurie deosebită. La ora 21.30 va începe recitalul extraordinar al lui Grigore Leşe, care le va cânta celor prezenţi câteva „Cântece din ritualul de nuntă”, în timp ce un grup de dansatoare va evoca datinile străbunilor noştri, sub coregrafia doamnei Liliana Iogulescu. Momentele inedite ale acestui spectacol vor fi recitalurile Grupului folcloric din Vinerea, Parada fetelor de măritat din Vidra, Sohodol şi Avram Iancu, precum şi premierea a trei fete, desemnate de „Sfatul Bătrânilor” ca fiind cele mai frumoase, cu zestrea oferită de Consiliul Judeţean Alba.
Organizatorii acestor evenimente sunt CJ Alba şi Primăria comunei Avram Iancu.
Între timp, pentru tinerii care nu mai au răbdare, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba a pregătit un program modern, sus, pe platoul montan. Începând cu ora 16.00, pe Muntele Găina vor avea loc mai multe întreceri distractive, printre care şi un meci de fotbal între echipele old-boys din Sebeş şi cea a dinamoviştilor, dar şi concursuri la care singura regulă va fi înscrierea de perechi, un „el” şi o „ea”. De la ora 20.00, sus pe munte va începe distracţia cu formaţiile Instinct, Anya, Sweet Kiss, Blondy şi Desperado, pentru ca la ora 22.00 cerul să fie luminat de un impresionant foc de artificii. După acesta, până spre ziuă, tinerii vor fi îndemnaţi la o discotecă pe cinste…
Duminica este dedicată reculegerii. La ora 10.00 va avea loc dezvelirea şi sfinţirea bustului lui Avram Iancu, urmată de un „Te Deum”, în cinstea eroilor neamului. După aceasta vor fi vizitate expoziţiile de artă populară grupate în cadrul Târgului Meşterilor populari, la care vor fi înscrişi acei meseriaşi care sunt afiliaţi la centrele judeţene de creaţie, în special din zona Ardealului. Şi ceilalţi meşteri populari îşi vor putea prezenta produsele în cadrul marelui târg ce va despărţi spaţiul scenei de Crucea Iancului.
Şi fiindcă era vorba de scenă, trebuie să spunem că după mesajele de salut ale oficialităţilor, de la ora 11.00, va începe un spectacol în care vor evolua Ansamblul folcloric „Hangiţele”, din Republica Moldova şi artişti îndrăgiţi din judeţul Alba: Ioan Bocşa, Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Maria Dan Păuceanu, Leontina Fărcaş, Grupul Instrumental „Codru de România” şi formaţiile de dansuri populare mixte din comunele Bucium şi Mogoş. Vremea prânzului va aduce şi momentul premierii celor mai buni meşteri populari, iar de la ora 12.30 şi până după ora 17.00 cei prezenţi vor putea urmări spectacolul folcloric prezentat de invitaţii veniţi din judeţele Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara. Manifestările din această zi sunt organizate de CJ Alba, Instituţia prefectului Alba şi de Primăria comunei Avram Iancu.
Vă invităm să luaţi parte în acest an la o ediţie ce se doreşte a fi una de excepţie a Târgului de fete de pe Muntele Găina, în special datorită faptului că această manifestare a devenit o marcă a Consiliului Judeţean Alba, care a asigurat investiţii masive în infrastructură, dorind să facă din Muntele Găina un pol al turismului folcloric în judeţul Alba şi în centrul Transilvaniei.
Sursa: Consiliul Judeţean Alba
Sursa: turismalba.ro