Top – cei mai poluati

Institutul Blacksmith a alcătuit o listă cu cele mai poluate 30 locuri de pe Terra. Mai jos vă prezentăm primele zece, celelalte douăzeci putând fi găsite în raportul Dirty 30.

Criteriile ordonării acestor locaţii au fost: toxicitatea contaminării, probabilitatea ca aceasta să ajungă la oameni (mai ales la copii), numărul de oameni afectaţi. Nicio localitate din Statele Unite sau Uniunea Europeană nu se află pe această lipsă. Dar asta nu înseamnă că vesticii nu sunt implicati in acest fenomen. Metalele cuprinse în produsele folosite in SUA de exemplu, au fost poate produse la unul din aceste centre foarte foarte poluante, de oameni cu sănătatea şubrezită serios din cauza acestei poluări.

1. Sumqayit, Azerbaijan – Aceasta locaţie are nefericirea de a fi recunoscută drept cea mai poluată zonă din lume conform listei celor mai poluate locuri de pe Glob, a Institutului Blacksmith. Poluarea este moştenirea pe care industria sovietică a lăsat-o Azerbaijianului. Sumqayit este un oraş cu 275.000 de mii de locuitori, iar industriile ale căror urme le poartă astăzi sunt industria grea, industria uleiului, industria chimică. Într-adevăr, în epoca sovietică, oraşul acesta era unul dintre cele mai mari centre ale producţiei chimice din lume. In urma acestei poluări, posibilitatea ca oamenii din zonă să facă cancer este cu 22 până la 51 la sută mai mare decât pentru locuitorii din alte zone ale ţarii. În plus, copiii de aici suferă de o mulţime de defecte genetice, de la întarziere mintală pînă la boli ale oaselor. “Cam 120.000 de tone de emisii dăunatoare au fost eliberate anual în atmosferă, chiar şi mercurul“, spune Richard Fuller, fondatorul Fundaţiei Blacksmith, o organizaţie a sănătăţii mediului înconjurător, cu sediul in New York. ”Incă mai sunt o mulţime de gropi industriale netratate” adauga acesta.

2. Cernobîl, Ucraina – După cum ştim cu toţii, aici a avut loc în 1986 cel mai mare accident nuclear din lume, când unul din reactoarele nucleare ale centralei de la Cernobîl a explodat. Chiar dacă reactorul a fost îngropat în beton, radioactivitatea din zonă este înca foarte mare, afectand aproximativ 5,5 milioane de locuitori. Se asteaptă mereu să crească numărul de cazuri de cancer tiroidian.

3. DzerzHinsk, Rusia – Cei 300.000 de mii de locuitori ai acestui centru al fabricării de substanţe chimice în timpul Războiului Rece, au una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţa din lumea întreagă. Şi aceasta din cauza injectării directe a poluării în pămînt. ”Durata medie de viaţă este undeva în jurul a 45 de ani”, spune Sthepan Robinson, directorul Crucii Verzi din Elveţia, un grup care militează pentru protejarea mediului înconjurător şi care a contribuit la realizarea acestui raport. Aici, durata medie de viaţă este cu 20 de ani mai mică decât media populaţiei ruseşti şi la jumătate din cea a populaţiei ţărilor vestice.

4. Kabwe, Zambia – Este al doilea oraş ca mărime din Zambia. Până în 1994 a găzduit una dintre cele mai mari topitorii de plumb din lume. În urma acestei întâmplări, întregul oraşul a fost contaminat cu plumb, care poate dăuna serios creierului şi nervilor, mai ales la copii şi la fetuşi.

5. La Oroya, Peru – Desi aici traieşte doar o mică comunitate de oameni, de aproape 35.000 de suflete, este unul dintre cele mai poluate locuri de pe Glob din cauza vastei extracţii a plumbului, zincului şi a cuprului de către compania americană Doe Run.

6. Linfel, China – Un oraş in mijlocul marilor zăcăminte de cărbune chineze din provincia Shanxi, Linfen are peste 3 milioane de locuitori care se sufocă din cauza prafului şi poluării aerului şi care beau arsenic scurs din combustibilul fosil.

7. Norilsk, Rusia – Acest oraş deasupra Cercului Arctic conţine cel mai mare complex de topire a metalelor din lume. Prin urmare, are aerul cel mai poluat din lume. “Nu există nicio bucăţica de iarbă şi niciun arbust pe o rază de 30 de kilometri în jurul oraşului. Contaminarea cu metale grele se găseşte chiar şi la aproximativ 60 de kilometrii depărtare.”, spune Fuller.

8. Sukinda, India – Găzduişte cea mai mare mină de cromit şi peste 2.6 milioane de suflete . Cromiult este oxid natural dublu de fier şi crom, cubic, metalic, negru, întâlnit în rocile eruptive. Cromitul este cel ce face oţelul să fie inoxidabil. Este de asemenea folosit în multe alte domenii. Apele din această vale conţin substanţe cancerigene din cauza marilor depozite de deşeuri minerale depozitate de-a lungul râului Brahmani.

9. Tianying, China – Centrul de producţie al plumbului din China, oraşul Tianying are 160.000 de locuitori, dar prezintă o concentraţie a pumbului în aer şi în sol de 8.5 până de 10 ori mai mare faţa de cea prevăzută de standardele naţionale. Concentraţia de plumb în recolte este de 24 de ori mai mare faţă de normal.

10. Vapi, India – Acest oraş se afla la capătul centurii industriale indiene, în statul Gujarar. Aici au fost aruncate gunoaiele a peste 1000 de fabricanţi de substanţe petroliere, pesticide, medicamente şi alte subtanţe chimice. Este drept că companile tratează apa uzată şi scot mare parte din murdăria din ea. Dar cum gunoiul eliminat nu are unde să fie depozitat, el este aruncat în natură.

Sursa: www.ecomagazin.ro

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.