Documentatia aferenta omite sa precizeze tipul de reactor ce va fi utilizat. Mitul securitatii energetice pune iarasi in pericol sanatatea populatiei si a mediului. Bulgarii se pare ca au uitat de mortii de la Cernobil, de leucemii, cancer tiroidian, relocari masive ale populatiei, radioactivitate letala pe decenii pe arii intinse. Ca sa nu mai spunem de minele de uraniu, deseurile radioactive, emisiile zilnice de elemente toxice si radioactive.
Se construieste o centrala nucleara, in conditiile in care costurile sunt gigantice, riscurile prea mari pentru a fi asumate iar pretul energiei electrice produse nu include unele costuri semnificative, precum cele de inchidere a centralei si minelor, costurile de depoluare.
Se spune insa ca emisiile centralei vor fi mai mici decat radioactivitatea ce exista in mod natural in mediu. Si daca se vor inregistra nivele peste cele declarate, vina va fi a poluarii istorice de la Cernobil.
Conform normelor europene, guvernul bulgar trebuie sa supuna si in Romania dezbaterilor publice studiul de impact asupra mediului pentru un astfel de proiect. Consultarea publica va avea loc in data de 8 septembrie a.c. la primaria orasului Turnu Magurele.
1) Cat de informati sunt cetatenii cu privire la riscurile nucleare?
2) Ce reactie au autoritatile romane in conditiile in care si noi avem centrala nucleara?
3) Cine va lua pozitie impotriva acestui nou pericol ce ne ameninta?
Acestea sunt numai cateva din intrebarile pe care TERRA Mileniul III, Asociatia Pro Democratia Alexandria si Radio SEMNAL Alexandria le transmit cu ingrijorare inainte de intalnirea din 8 septembrie de la Turnu Magurele.