Astfel, tanarul speolog Tudor Marin, directorul tehnic al Federatiei Romane de Speologie si coordonatorul clubului "Focul viu", va pleca marti, 18 ianuarie, spre masivul Bairaman din insula Noua Bretanie, pentru a se alatura Expeditiei Internationale de Explorare Papua-Noua Guinee, initiata de Federatia Franceza de Speologie.
"Zona este una neexplorata nu numai din punct de vedere speologic, accesul in tabara din masivul Bairaman fiind foarte dificil. Voi schimba patru avioane, voi merge 30 de ore cu vaporul si inca doua zile pe jos prin jungla pentru a ma alatura echipei de cercetatori francezi", a spus Tudor Marin.
Insa adevarata aventura va incepe o data cu coborarea in pesteri, care sunt la fel de inaccesibile. Astfel, in calitate de tehnician explorator, tanarul roman va cobori pe franghie prin grote adanci de peste 400 de m, deschizand drumul celorlalti cercetatori – topografi, geologi, biologi, arheologi, fotografi si cineasti. Ajuns in galeriile situate chiar la peste 1.000 de m adancime (cea mai adanca pestera din Romania este de 630 m), Tudor Marin se va confrunta si cu pericolele explorarii celui mai mare rau subteran din lume ca debit. Pe langa interesul stiintific, expeditia mai are si o latura umanitara, captarea apei subterane pentru asigurarea unei surse permanente satului de aborigeni Maito, cea mai izolata asezare din masivul calcaros Bairaman.
Romania a fost invitata sa participe la expeditia din Papua-Noua Guinee datorita performantelor de varf ale speologilor romanilor. "Cele 12.300 de pesteri din tara noastra, dintre care numai 1.200 sunt cercetate din toate punctele de vedere, asigura o baza de pregatire temeinica din punct de vedere al efortului fizic si concentrarii psihice pentru a face fata conditiilor extreme ale unei astfel de expeditii", a declarat prof.dr. Ioan Povara.
Acesta a aratat ca scoala romaneasca de speologie este una dintre cele mai renumite la nivel mondial, atat ca traditie (Emil Racovita a infiintat acum 85 de ani primul institut de cercetari speologice din lume), cat si din punct de vedere al performantelor de explorare si stiintifice. In ultimii 15 ani, Federatia Romana de Speologie, ce reuneste 56 de cluburi si Institutul National de Speologie, a mai participat la explorarea unor galerii de mare adancime in China, Ucraina, Spania, Franta. In 1996, la prima editie a Campionatului Mondial de Speologie din China, tinerii exploratori romani au obtinut locurile I si II.
Din punct de vedere stiintific, Romania a tinut in ultimii ani capul de afis in domeniu prin descoperirea din pestera de la Movile, situata in Dobrogea, a unor organisme ce se hranesc prin chemosinteza si care au dus la modificarea teoriilor despre aparitia vietii pe Terra. De asemenea, in 2002, in Pestera cu oase din judetul Caras-Severin au fost descoperite cele mai vechi fosile de homo sapiens din lume.ROMPRES