Campanie umanitară, pentru construcţia complexului sculptural-comemorativ dedicat victimelor catastrofei de la Cernobâl

Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, în comun cu Asociaţia “Cernobâl” din Moldova, a lansat, pe data de 30 iunie 2008, o campanie de sensibilizare şi colectare de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a complexului sculptural-comemorativ, din capitală, dedicat victimelor catastrofei de la Cernobâl.

Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş, a declarat că deşi construcţia complexului sculptural-comemorativ dedicat victimelor catastrofei de la Cernobâl, din sectorul Botanica al capitalei, urma să fie finisată acum câţiva ani de către Primăria municipiului Chişinău, aceasta nu a fost realizată din lipsa mijloacelor financiare.

Potrivit Galinei Balmoş, sistemul actual de protecţie socială include mai multe servicii şi prestaţii pentru această categorie de cetăţeni.

Totodată, reprezentanţii Asociaţiei „Cernobâl” s-au adresat ministerelor de resort pentru a le oferi ajutor în finalizarea lucrărilor de construcţie. „Costul estimativ al lucrărilor este de 10 milioane de lei, bani care pot fi adunaţi doar cu sprijinul oamenilor de bună-credinţă”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei „Cernobâl”.

În acest sens, Galina Balmoş a adresat un apel către toţi oamenii de bună-credinţă să doneze mijloace financiare pentru finisarea lucrărilor.

În acelaşi timp, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, în colaborare cu Compania publică “Teleradio-Moldova”, a elaborat un plan media care presupune un ciclu de emisiuni radio şi televizate de sensibilizare a opiniei publice asupra acestei probleme.

Preşedintele Asociaţiei „Cernobâl”, Tudor Căpăţână, a declarat, în cadrul evenimentului, că locul unde urmează a fi construit monumentul este înălţată biserica “Sf. Mucenic Gheorghe”, care, de asemenea, urmează a fi finalizată, precum şi capela bisericească. Totodată, urmează a fi amenajat şi un teren adiacent cu suprafaţa de 0,7 hectare.

Campania de colectare de mijloace financiare se va desfăşura până pe data de 15 octombrie a anului curent.

Mai grav decât în Hiroshima
Tragedia de la Cernobâl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, când au explodat reactorul numărul 4, al centralei nucleare de la Cernobâl. Incendiul a durat zece zile şi au fost răspândite în atmosfera cantităţi de substanţe radioactive de 400 de ori mai mari decât cele înregistrate în urma bombardamentului atomic de la Hiroshima. Pentru lichidarea efectelor exploziei au fost mobilizate 800 mii de persoane, aşa-numiţii „lichidatori”, din care făceau parte soldaţi, pompieri şi muncitori, aceştia au fost nevoiţi să intervină cu mijloace rudimentare, lipsiţi de orice fel de protecţie. Din Republica Moldova au fost mobilizate peste 2700 de persoane.
Sursa: Ziarul Flux