În Moldova se vor organiza videoconferinţe de mediu

Recent GreenMedia a primit din partea Dlui Ministru al Mediului al Republicii Moldova, Domnului Gheorghe SALARU o Nota Informativa privind organizarea videoconferintelor in domeniul mediului.

Organizatori: Ministerul Mediului, Ambasada SUA in Republica Moldova, Centrul de Resurse Informationale (IRC).

Evenimentele date pot fi inscrise in programele desfasurate de minister in aceste zile (conferinte de presa, seminare, dezbateri publice), dedicate evenimentelor internationale corespunzatoare, vor contribui la promovarea imaginii ministerului, schimbul de informatie si cunostinte in domeniu.

1. Managementul Asociatiilor Obstesti de Mediu. 25 marte 2010. 16.30 (ora locala).
Consacrata  aniversarii a 11-a de la Ratificarea Conventiei de la Aarhus de Republica Moldova.
Introducere:

Republica Moldova a semnat Conventia de la Aarhus in iunie 1998 la Aarhus, Danemarca si a fost prima tara, care a ratificat-o la 7 aprilie 1999. Un component important  al implementarii conventiei consta in implicarea asociatiilor obstesti de mediu in procesul de management de mediu, participarea si pozitia lor activa. Dar aceasta e posibil doar daca exista un management eficient in cadrul ONG-urilor, de colaborarea lor, capacitatea de a lucra ca o echipa si de a promova, de a face lobby pentru interesele sale, problemele comune si de a putea in comun sa apere interesele protectiei mediului la diferite nivele.

Anul viitor, 2011, Republica Moldova va fi tara gazda a Conferintei Partilor Conventiei de la Aarhus.

Statele Unite ale Americii au o lunga experienta de implicare a ONG-urilor in solutionarea problemelor de mediu, au elaborat proceduri si instrumente pentru lobby, managementul eficient al ONG-urilor, transparenta etc. Reprezentantii Guvernului SUA sunt activ implicati in procesele coordonate de CEE ONU, Procesul „Un Mediu pentru Europa”, Grupul Special de Lucru al OCED, in implementarea conventiilor internationale de mediu. Aceasta experienta, instrumente, exemple, pot fi foarte utile pentru ONG-urile de mediu si Moldova si reprezentantii institutiilor guvernamentale.

Scopul:

  • Intarirea capacitatilor Asociatiilor Obstesti de mediu din Moldova: management si actiuni eficiente.

Obiectivele:

  • A acorda asistenta ONG-urilor de mediu pentru a intelege mai bine necesitatea unui management adecvat, transparent, vizibilitate, durabilitate financiara. Imaginea buna – mai multa incredere si cooperare.
  • Punerea la dispozitia ONG-urilor a informatiei, exemplelor concrete si instrumentelor de lobby pe problemele in domeniul mediului.

Intrebari:

  • De ce un management corect al ONG-urilor este la fel de important ca si scopul, obiectivele si rezultatele activitatilor de mediu, realizate de ele?
  • Cum in cel mai  eficient mod ONG-urile de mediu pot face lobby pentru interesele lor, apara pozitia, ridica o problema de mediu?
  • Lobby – de sinestatator sau unirea eforturilor, cautarea partenerilor cu interese similare etc.
  • Cele mai bune practici de lucru cu guvernele centrale, regionale sau locale, pentru abordarea si solutionarea la nivel local, regional sau national a problemelor de mediu cu implicarea ONG-urilor.
  • Cum autoritatile de mediu (ministerul, subdiviziunile) pot beneficia de capacitatile ONG-urilor – lobby la cel mai inalt nivel – la Guvern, Parlament, Presedinte etc.

Participanti:

  • Moderator:  Dl. Corneliu Marza, Viceministru al Mediului (va fi confirmat).
  • 20-25 reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, medii si mici, din teritoriu si capitala, inclusiv Asociatia Eco-Tiras (dl Ilia Trombitchi).
  • 5-10 reprezentanti ai Ministerului Mediului si experti in domeniu (politica de mediu, relatii internationale, relatii cu publicul).
  • 5-10 studenti de la Universitatea de Stat din Moldova (specialitatea protectia mediului).

Surse:

  1. http://www.unece.org/env/pp
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Public_participation
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Lobbying
  4. http://www.bing.com/reference/semhtml/Public_participation
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Lobbying_in_the_United_States
  6. http://www.environmentforeurope.org/

2. Politica de mediu a Statelor Unite ale Americii in context global. 22 aprilie 2010. 16.30 (ora locala)
Consacrata  Zilei Mondiale a Pamantului, 22 Aprilie

Introducere: Ziua Mondiala a Pamantului e o zi consacrata constientizarii si recunoasterii importantei mediului, naturii de pe Planeta. Aceasta zi este marcata pe data de 22 aprilie, din 1970, cand a fost fondata de Senatorul American Gaylord Nelson (D-Wisconsin) si se sarbatoreste anual.

In anul 2010 Ziua Mondiala a Pamantului marcheaza cea de a 40-a aniversare.
Pentru a comemora aceasta zi, tarile, guvernele si institutiile de mediu planifica  nu numai evenimente oficiale, dedicate mediului si conservarii naturii, dar si actiuni comune, evenimente de promovare, constientizare, informare, schimb de informatie, masuri indreptate spre un mediu mai curat si o dezvoltare economica durabila.

Ca fondatori al Zilei Mondiale si in calitate se sustinator activ al actiunilor globale de mediu, SUA au demonstrat o pozitie avansata, orientata spre protectia mediului. Politica in domeniile prioritare al SUA in context global serveste drept un exemplu pentru solutionarea problemelor globale de mediu si colaborare.
Scopul:

  • Prezentarea prioritatilor de mediu al SUA in context global: abordari si solutii.

Obiectivele:

  • Prezentarea prioritatilor politicii de mediu al SUA in context global
  • Prezentarea informatiei si obiectivelor actiunilor de mediu al SUA pentru solutionarea problemelor globale de mediu (schimbarea climei, desertificarea, apele internationale, managementul deseurilor etc)

Intrebari:

  • Prioritatile de mediu al SUA in context global: prioritatea nr.1 si de ce?
  • Caile de solutionare a problemelor globale de mediu: viziunea SUA.
  • Colaborarea internationala in domeniul mediului – obiectivele si experienta SUA (in domeniul prioritar selectat)
  • Structurile si instrumentele(legale, institutionale), create in SUA pentru promovarea politicilor internationale de mediu, scopurilor, obiectivelor, colaborarii si negocierilor.

Participanti:

  • – Moderator: Dl. Lazar Chirica, Viceministru al Mediului (va fi confirmat)
  • – 15-20 reprezentanti ai Ministerului Mediului si experti in domeniu (politica de mediu, relatii internationale, relatii cu publicul, schimbarea climei).
  • – 10-15 reprezentanti ai ONG-urilor de mediu nationale
  • – 5-10 studenti de la Universitatea de Stat din Moldova (specialitatea protectia mediului, relatii internationale).
  • – 1-3 reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene.

Surse:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Day
  2. http://www.epa.gov/earthday/
  3. http://www.earthsite.org/
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Climate_Change_Science_Program
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Intergovernmental_Panel_on_Climate_Change
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Climate_Change_Technology_Program


3. Poluanti Organici Persistenti (POP) – problema globala, solutii globale. 23 mai 2010. 16.30 (ora locala)
Consacrata Zilei Internationale contra POP
Introducere: Fiecare an la 23 mai, confirm deciziei CEE ONU, UNEP Chemicals si IPEN se sarbatoreste Ziua Internationala contra POP.

Conventia de la Stocholm privind POP a fost semnata la 23 Mai 2001. Semnatari: 152, Parti – 169. Republica Moldova a ratificat Conventia la 07 April 2004, Statele Unite au semnat Conventia la 23 Mai 2001.  Guvernul Republicii Moldova a aprobat, printre primii in regiune, Planul National de Implementare a Conventiei, la 20 octombrie 2004.

Importanta implementarii Conventiei in plan global reiese si din impactul ei asupra sectoarelor economiei nationale: agricultura (pesticide), energetica (PCB), industria, comunicatiile, gospodariile casnice (substante chimice toxice din grupa POP).

Deoarece Moldova a fost o tara cu o agricultura intensiva si a aplicat cantitati mari de pesticide din clasa POP (ex: DDT), si aceasta problema mai are consecinte pentru mediu si sanatatea populatiei in Moldova. In tara exista circa 1000 de locuri contaminate, fostele depozite de pesticide, statiile de pregatire a solutiilor etc si in 22 raioane pesticidele invechite, incisiv cele din clasa POP, sunt stocate centralizat. O alta problema o constituie Bifenilii Policlorurati (BPC) in sectorul energetic, in uleiurile din condensatoare si transformatoare. Guvernul Republicii Moldova intreprinde masurile necesare, pentru a solutiona problemele date (www.moldovapops.md).

Aceasta  problema are un impact global datorita persistentei si gradului inalt de toxicitate a substantelor date. ONU, CEE ONU, UNEP Chemicals, FAO, EPA, IPEN sunt implicate in solutionarea lor.

Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (US EPA) intreprinde masuri de solutionare si colaborare in domeniul dat la nivel national si global. Aceasta  experienta si informatie poate fi utila pentru institutiile si expertii din Moldova, ONG-uri implicate in solutionarea problemelor POP in tara si regiune.
Scopul:

  • Prezentarea activitatilor SUA in domeniul POP: abordari, cele mai bune practici, solutii

Obiectivele:

  • Prezentarea experientei SUA in domeniul solutionarii problemelor in domeniul POP.
  • Prezentarea informatiei si obiectivelor SUA de a solutiona problema POP la nivel national si global.

Intrebari:

  • Problemele SUA in domeniul POP.
  • Caile de solutionare a problemelor POP la nivel national si global: viziunea institutiilor de mediu din SUA
  • Colaborarea internationala a SUA in domeniul POP.
  • Structuri si instrumente (legale, institutionale), create in SUA pentru solutionarea problemelor POP.

Participanti:

  • Moderator: Dl. Corneliu Marza, Viceministru al Mediului (va fi confirmat).
  • 5-10 persoane: Punctul National Focal al Conventiei de la Stocholm, Oficiul Managementul Durabil POP, experti in domeniu.
  • 15-20 reprezentanti ai Ministerului Mediului si experti in domeniu (politica de mediu, relatii internationale, relatii cu publicul, POP, SAICM).
  • 10-15 reprezentanti ai ONG-urilor de mediu nationale, locale, implicate in problema POP.
  • 5-10 studenti de la Universitatea de Stat din Moldova (specialitatea protectia mediului, relatii internationale).
  • 1-3 reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene.

Surse:

  1. http://www.pops.int
  2. http://www.epa.gov/oia/toxics/pop.htm
  3. http://www.ipen.org/
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/IPEN
  5. www.moldovapops.md

Aspecte generale al desfasurarii videoconferintelor
Din partea Ambasadei si Guvernului SUA sau a institutiilor implicate la videoconferinte vor participa persoane, experti desemnati, coordonati de Ambasada din Chisinau cu Washingtonul.

Videoconferintele vor avea loc in sediul Centrului de Resurse Informationale al Ambasadei SUA, str. G. Banulescu Bodoni, 57/1 (cladirea ASITO, etajul 2).

Persoana de contact: Dna Mariana Kiriakov, Director, CRI. Tel: 22 04 27, fax: 23 85 48, e-mail: KiriakovMB@state.gov

Initiativa organizarii acestor evenimente a fost lansata in noiembrie 2009 si imi apartine. Preventiv a fost coordonata cu Ambasada SUA si CRI, cu Dl Nicu Vrednic si Dl Valentin Plesca.
In cazul acceptarii si aprobarii de Dstra a desfasurarii evenimentelor date din numele si sub egida Ministrului Mediului, ma pot implica activ in organizarea si desfasurarea lor sau transmite toate cele necesare persoanei desemnate de Dstra pentru aceasta.
EcoExpert

O multime de proiecte deja se derulează. Fie ele in domeniul îmbunătăţirii calităţii componentelor de mediu, aplicării multor din tehnologiile europene. Au început deja să vină şi tehnologiile de energie alternantivă pe piaţă. Experţii pe mediu învaţă şi ei pe parcurs.

R. Bajureanu