Caravana Guerilla Verde a transmis mesajul colectării selective în comunități din 6 orașe din România

AFIS A3 Guerilla_ed 8_martieÎn perioada februarie – aprilie 2013, peste 1.200 de tineri din cele 6 oraşe în care s-a oprit caravana Guerilla Verde – Bacău, Ploieşti, Iaşi, Focşani, Buzău şi Bucureşti – au avut acces liber la proiecțiile de film cu mesaj ecologic în schimbul unei doze de aluminiu şi/sau a unei baterii, aduse pentru reciclare. O surpriză placută a acestei ediții a fost numărul mare de școli, 21 de instituții de învățământ, care au dorit să implementeze programele de colectare selectivă a bateriilor și a dozelor de aluminiu. Tot în această perioadă, alte 25 de unităţi de învăţământ, majoritatea din mediul rural, au dorit să se implice în mod activ, prin implementarea programului de colectare selectivă, chiar dacă nu au putut fi incluse în traseul caravanei.

Cea de-a opta ediţie a caravanei de film cu mesaj ecologic Guerilla Verde şi-a încheiat pe 5 aprilie 2013 traseul în ţară printr-o proiecţie la sediul central al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti. Alături de tinerii din alte cinci oraşe – Bacău, Ploieşti, Iaşi, Focşani şi Buzău – elevi din şcoli gimnaziale şi licee, dar şi copiii din grădiniţe au aflat – unii pentru prima oară – de ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm. Pentru cei 1.200 de participanţi intrarea a fost liberă în schimbul unei doze de aluminiu şi/ sau a unei baterii, pentru reciclare.

Ediţia actuală a fost de departe cea mai importantă din punct de vedere al participării unităţilor de învăţământ şi a numărului de solicitări venite mai ales din mediul rural: peste 25 şcoli s-au alăturat din proprie initiaţivă celor 21 deja participante oficial în cadrul proiectului, exprimându-şi dorința de a implementa programele de colectare selectivă. Organizatorii caravanei Guerilla Verde au trimis toate materialele necesare pentru a-şi putea desfăşura activitatea de informare a elevilor iar partenerii proiectului au trimis cutiile de colectare selectivă către instituțiile de învățământ. Este o dovadă a faptului că nevoia de a colecta selectiv a început să se extindă din mediul urban la cel rural, unde, nu demult, acest tip de comportament ecologic nu avea un ecou semnificativ în rândul oamenilor.

Pentru că fiecare ediţie a adus în discuţie teme ecologice urgente, obiectivul acestei ediţii a fost implementarea programului de colectare selectivă a bateriilor cu ajutorul Asociaţiilor ECOTIC şi ECOTIC BAT şi a dozelor de aluminiu, prin campania EveryCanCounts, derulată în România de Asociaţia Non-Profit Alucro.
Autorităţile locale şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativa Guerilla Verde prin implementarea acestor programe în cadrul instituţiilor proprii, cu scopul de a oferi exemplu demn de urmat.

Școlile din toată țara descoperă posibilitatea de a implementa aceste programe de colectare selectivă pentru orice tip de deșeu. Prin organizarea acestor evenimente, venim în sprijinul lor prin oferirea unui conținut informațional care să argumenteze nevoia reciclării, fie că este vorba de filme, concursuri cu premii sau chiar cutii de colectare.” declară Nicoleta Talpeș din partea organizatorilor caravanei educaționale Guerilla Verde.

Implicarea entuziastă a elevilor și profesorilor în această campanie de informare privind importanța colectării selective a deșeurilor ne determină să extindem proiectele de conștientizare în rândul instituțiilor de învățământ în viitorul apropiat și în alte zone ale țării pentru crearea unei atitudini pro-active și prietenoase față de mediul înconjurător.”, a precizat Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

,, O viață împlinită înseamnă un drum personalizat și un destin în care să crezi , iar EveryCanCounts Romania crede cu putere în partenerii pe care i-a descoperit atat la nivel individual, în elevii si profesorii care au participat la campanile, cat și în cei de la nivel instituțional. De 3 ani desfășurăm această campanie în întreaga țara și în fiecare an ni se alătură tot mai multe școli. Am început cu 10 și acum avem peste 200. Rezultatele acțiunilor noastre? Adultul de maine va fi mai responsabil cu tot ceea ce îl inconjoara, cu resursele naturale și cu materialele reciclabile.” a subliniat directorul general al Alucro , Adina Magsi .

O contribuţie foarte importantă la răspândirea mesajului a avut-o şi prezenţa la proiecții a ONG-urilor şi a asociaţiilor ecologiste, care au dorit să se implice în această acţiune. Alături de organizatorii și partenerii proiectului au fost prezenţi în cele 6 orașe reprezentanţii ONG-urilor de mediu locale: Centrul Regional de Ecologie Natura Bacău, Asociaţia Veniți cu Noi, Asociaţia Profesorilor de Biologie Ecoterra, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Focul Viu, Asociaţia Pro Green Terra, Asociaţia Mai Bine şi Asociaţia Mai Mult Verde. Aceştia au accentuat mesajul general al caravanei – colectarea selectivă şi reciclarea bateriilor şi a dozelor de aluminiu. Organizatorii mulţumesc tuturor pentru participare şi îi aşteptăm şi la ediţiile viitoare.

Toate activitățile desfășurate în cadul proiectului au vizat atât latura informativ-educativă cît și componenta practică, aceea de colectare selectivă a dozelor de aluminiu şi a bateriilor în containerele puse la dispoziție de Asociaţia ECOTIC şi ECOTIC BAT şi Asociaţia Non-Profit Alucro, prin campania EveryCanCounts.

Programul proiecţiilor şi imagini din timpul caravanei sunt disponibile pe site-ul www.guerillaverde.ro
Contact presă: contact@guerillaverde.ro