[b]Cauzele seismului [/b]
Revenind din vacanta, elevii de la liceul ?Prometeu? au discutat la lectiile de geografie despre seismul din 26 decembrie 2004. Au adunat informatii din ziare, reviste, de pe internet si pe baza cunostintelor anterioare au incercat sa explice in ce mod s-a produs aceasta calamitate naturala. Curiozitatea lor era cu atat mai mare, cu cat la 14 decembrie 2004, din Indonezia s-a intors un grup de elevi de la ?Prometeu?, care au participat cu succes la un concurs international. In zilele noastre tot mai multi oameni pleaca la odihna sau in scopuri profesionale in diferite regiuni ale lumii. Discutiile despre comportamentul nostru in astfel de situatii exceptionale sunt intotdeauna binevenite.
In cadrul lectiei-conferinta ?Calamitatile naturale?, liceenii din clasa a XII-a au dezvaluit cauzele producerii unor astfel de cutremure. Elevii stiu ca litosfera Pamantului este fragmentata de blocuri numite placi. Dupa dimensiuni, grosime, compozitie si structura placile litosferice sunt diverse. Se disting placi majore (Pacifica, Americana de Nord si de Sud, Euroasiatica, Indo-Australiana, Africana, Antarctica), ce stau la baza continentelor si oceanelor actuale. Exista placi medii si mici, reprezentand franturi sau resturi de placi, ce provin din trecutul geologic indepartat. Microplacile, fata de cele mari si mijlocii, au o viteza de deplasare mai mare, se pot cobori, ridica sau misca orizontal, provocand cutremure de pamant. Pe fundul Oceanului Planetar se afla lanturi submarine de munti, numite ?dorsale oceanice?. Anume acestea sunt foarte active tectonic, deoarece sunt lanturi vulcanice, formate din lava bazaltica. De-a lungul osiei dorsalelor sunt situate vai inguste si adanci de forma unei despicaturi in scoarta terestra, numite vai de rift. Pe fundul vailor de rift iese la suprafata, sub forma de topituri, materialul din astenosfera. Miscarea de subductie a placii Jndo-Australiene a si fost cauza seismului din 26 decembrie 2004.
[b]Schimbari pe Terra [/b]
O comunicare interesanta a prezentat la conferinta eleva clasei a XII-a, Tatiana Rotaru, care s-a referit la ultimele cercetari ale geologilor americani. Ei au demonstrat, dupa confruntarea hartilor actuale cu datele obtinute prin satelit, ca cutremurul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a deplasat intreaga insula Sumatra cu aproximativ 36 metri spre sud-vest. In afara de Sumatra, seismul a deplasat si insulele mai mici din regiune cu 20 metri. Modificarile hartii se datoreaza nu atat deplasarilor geologice, cat impactului produs de devastatoarele tsunami, care au lovit cu o energie uriasa tarmurile statelor din Asia de Sud. Aceste schimbari vizeaza, in special, linia tarmului, corespunzand unei eroziuni bruste a zonelor litorale sub actiunea valurilor seismice. Cutremurul a generat chiar balansarea axei de rotatie a Planetei. S-a inregistrat si o minuscula schimbare, de ordinul microsecundelor, in durata miscarii de revolutie a Pamantului, valoarea exacta a acesteia nefiind inca determinata.
[b]Cum reactionam in caz de cutremur de Pamant[/b]
Din comunicarile prezentate de Victor Ulinici si Lilia Doibani, elevi in clasa a XII-a, colegii au aflat ca in Oceanul Indian nu exista un serviciu international de avertizare a populatiei in caz de cutremur. Asa ceva exista in Oceanul Pacific, pe insulele Hawai, la Honolulu. Daca populatia din zona ar fi fost informata despre pericolele pe care le poate provoca un cutremur subacvatic, nu ar fi fost atat de multe victime. Valul seismic, avand o viteza de 700 km/ora, a ajuns in Sri Lanka peste doua ore dupa cutremur, in insulele Maldive ? peste 4 ore, iar in Africa, la tarmurile Somaliei si Tanzaniei ? peste 7 ore. Existenta unui sistem de avertizare ar fi putut preintampina populatia.
Elevul clasei a XII-a,
Onoriu Puscasu, le-a vorbit celor prezenti despre regulile de comportament in timpul cutremurului. El a explicat ca vibratia suprafetei terestre dureaza doar cateva secunde, cel mult un minut. Desi aceste zguduiri trezesc frica, nu avem de ales, trebuie sa asteptam pana vor trece. Pastrand calmul si stapanirea de sine, vom avea mai multe sanse de a ramane nevatamati. A pastra calmul nu inseamna insa a nu reactiona prompt. Pericolul cel mare poate veni de la obiectele ce cad de sus, de aceea primele si cele mai multe victime sunt anume oamenii care nu sunt precauti. Panica este o alta cauza ce face victime. Important este sa intelegem nu doar la nivelul constientului, dar si al subconstientului ca, atata timp cat ne vom pastra cumpatul, vom fi in stare sa gasim o modalitate de a ne salva. De asemenea, trebuie sa stim ca in R. Moldova blocurile pot rezista unor cutremure cu magnitudinea de pana la 8 grade.
[b]Donatia elevilor de la ?Prometeu?[/b]
Liceul ?Prometeu? a contribuit si el la ajutorarea sinistratilor. Elevii Corina Ajder si Vasile Nagacevschi, membri ai Organizatiei Internationale ai Tinerilor Lideri, cu centrul la Washington (YLI), au adunat intr-o singura zi de la colegii lor 11.912 lei, pe care i-au donat copiilor suferinzi din Asia. A fost un gest de caritate, dar si de solidarizare cu cei care au avut de patimit in urma cutremurului. Este adevarat, oamenii sunt neputinciosi in fata naturii, dar asemenea gesturi de sustinere ii fac intotdeauna sa se simta puternici.