În or.Cimişlia au loc lucrări de colectare şi reambalare a pesticidelor

Proiectul Guvernului Republicii Moldova de a scăpa de problema pesticidelor inutilizabile rămase moştenire din perioada sovietică, este pe cale de a fi rezolvată definitiv. La moment cu sprijinul unor echipe speciale ale Armatei Naţionle se desfăşoară acţiuni de colectare şi reambalare a produselor chimice periculoase din raionul Cimişlia, care este al cincilea din cele zece pe teritoriul cărora sunt stocate pesticide.

Cele peste o 150 de tone de pesticide stocate într-un depozit din or.Cimişlia vor fi expediate în Franţa pentru nimicirea lor. Acest proiect este finaţat de Banca Mondială şi are drept scop protejarea mediului ambiant şi sănătăţii populaţiei. După ce se vor termina ambalarea produselor chimice specialiştii în domeniu se vor concentra în continuare pe determinarea naturii stocului de pesticide necunoscute. Pînă la ora actuală au fost prelevate circa 2500 probe de pesticide necunoscute din toate raioanele republicii.

Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor. Ele conţin ingrediente biologic active. Ingredientele active biologic sunt, în general, substanţe toxice, cu potenţial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt otrăvitoare pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul şi utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.

Cum au decurs colectarea şi ambalarea primelor 20 de tone de pesticide aflate în or.Cimişlia.

 

Sursa: Media TV Cimişlia via De la Local la International

 

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.