Grădina Botanică va economisi energie electrică din contul unei turbine eoliene

eolianLa Grădina Botanică, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a lansat “Turbina eoliană pentru producerea energiei electrice”. Cu ajutorul acesteia, administraţia Grădinii Botanice planifică să economisească anual 100 de mii de lei.

Directorul Grădinii Botanice, Alexandru Teleuţă, a comunicat că cheltuielile pentru energia electrică se ridică anual la circa 300 de mii de lei, alte 2,5 mil. se cheltuiesc pentru gaz în perioada rece a anului.

“Sînt cheltuieli foarte mari, însă ele sînt foarte importante. Din acest considerent, am aşteptat cu nerăbdare acest proiect, pentru că banii pe care-i vom economisi îi vom putea redirecţiona pentru dezvoltarea ştiinţei”, a spus el.

Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a comunicat că capacitatea turbinei eoliene, reconstruite de specialiştii Universităţii Tehnice şi a AŞM este de 10 kW, iar costul proiectului se estimează la 16-18 mii de euro.

“Guvernul propune instalarea turbinelor eoliene pînă în 2020, cu o capacitate totală de 400 MW. Turbina din Grădina Botanică este mică, însă asemenea staţii sînt necesare, în special, pentru localităţile rurale, pentru prelucrarea terenurilor agricole, pentru iluminarea gospodăriilor. Dacă e să vorbim despre parcuri eoliene, atunci o singură staţie de 2MW costă 2-3 mil. de euro, respectiv, vom avea nevoie de investiţii străine”, a adăugat el.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, a menţionat că iniţiativa a venit din partea rectorului Universităţii Tehnice din Moldova, Ion Bostan şi a altor savanţi din domeniul energetic.

“Savanţii au modernizat motorul turbinei. Pot să spun cu încredere că acest proiect reprezintă viitorul nostru şi acel care investeşte astăzi va avea de cîştigat mîine. Gazul şi petrolul vor dispărea într-o bună zi, iar vîntul va fi întotdeauna”, a spus academicianul.

Sursa: noi.md