De 5 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, Asociatia Salvaţi Dunărea şi Delta, Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Asociaţia ALMA-RO şi Copacul de Hârtie cu sprijinul Recolamp şi ECO TIC au organizat a doua ediţie a Premiilor de Mediu. Politicieni, autorità locale şi centrale, personalităţi şi jurnalişti au fost premiaţi pentru contribuţia, pozitivă sau negativă, pe care au avut-o în domeniul protecţiei mediului.
Câştigătorii celei de-a doua ediţii a premiilor de mediu sunt:
– premii pozitive: Ministrul Culturii, Teodor Paleologu – premiul “Cogito verde sum” pentru înverzirea Ministerului Culturii şi a instituţiilor aflate în coordonarea sa, Excelenţa Sa Ambasadorul Marii Britanii, Dl. Robin Barnett, un cunoscut susţinător al campaniilor împotriva schimbărilor climatice – premiul „Winter is not like summer”, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman – premiul „Omul înverzeşte locul” pentru „sectorul 1 de verde al Capitalei”, grupul Green Report prentru ştirile, articolele şi emisiunile de mediu realizate – premiul „Permiteţi să vă Green-Reportez”, Cabral pentru activitatea ecologistă pe blog şi pe plaiurile ţării – premiul „Colour me green”, Zoli Toth (Sistem) pentru susţinerea şi iniţierea a numeroase campanii eco – premiul „Ţine-o toth aşa”, Radio France International pentru emisiunea Planeta Verde – premiul „Parlez-vous l’ecologie”, municipiul Zalău pentru rezultate bune în implementarea colectării selective – premiul „Zalău e fruncea”, Vera Marin şi Anca Ginavar – premiul „Construim, dar gândim”, Vlad Truşcă, director Direcţia de schimbări climatice, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, pentru activitatea de combatere a schimbărilor climatice– premiul „Un adevăr incomod”, deputaţii Ion Călin, Gheorghe Chiper, Iuliu Nosa şi Mihai Dumitriu pentru votarea legilor de mediu în Parlamentul României – premiul „Votul Verde”.
– premii negative: Ministrul Adriean Videanu pentru că vinde certificate de emisii de carbon şi investeşte banii în proiecte care generează CO2 – premiul „Un adevăr comod, regia Adriean Videanu”, Ecaterina Andronescu pentru eliminarea ecologiei din curricula educaţională a liceelor de profil – premiul de eco-rijenţă, Administraţia Fondului de Mediu pentru că nu finanţează proiecte verzi – premiul „Finaţarea moarte are!”, deputataţii Doru Geany Bălan, Ovidiu Silaghi, Mihail Vlasov, Olosz Gergely, Eugen Constantin Uricec şi Mirel Taloş pentru un scor de 0% prezenţă la votarea legilor de mediu în Parlament – premiul „Somnul parlamentarilor naşte monştri”.
Continuând iniţiativa începută în 2008, şapte organizaţii de mediu, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Fundaţia Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Alma-Ro şi Copacul de hârtie, au analizat ce s-a întâmplat în domeniul protecţiei mediului, cine şi, mai ales, ce a făcut pentru a proteja mediul. Criteriile alegerii câştigătorilor Premiilor de mediu 2009 au fost susţinerea sau iniţierea unor activităţi, proiecte sau iniţiative legislative de mediu, implicarea în activităţi de protecţia mediului şi sprijinul acordat ONG-urilor de mediu. Premiile pozitive sunt acordate celor care au contribuit la protejarea mediului, iar premiile negative merg spre cei care prin diverse acţiuni au contribuit la distrugerea mediului. Evenimentul de premiere, desfăşurat la Verde Cafe, a fost susţinut de Recolamp şi Asociaţia ECO TIC. Atmosfera a fost întreţinută de Omuleţii Verzi şi încinsă de spectacolul Drum Up. Festivitatea de premiere a fost prezentată de Gianina Corondan şi Costel Popa, directorul Salvaţi Delta.
Scopul principal al evenimentului este acela de a creşte responsabiliteatea politicienilor şi a mass-media, cu privire la problemele de mediu. Acordarea Premiilor de mediu reprezintă o modalitate degajată de stabilire a unui dialog între ONG-urile de mediu, politicieni şi mass-media, care au astfel ocazia să se cunoască mai bine într-un mediu informal. Organizatorii îşi propun întărirea capacităţii de advocacy a organizaţiilor nonguvernamentale de protecţia mediului din România, prin implementarea unui sistem de premiere a politicienilor şi jurnaliştilor cu ocazia Zilei Mediului.
“Nu toţi politicienii sunt la fel, lipsiţi de scrupule, nu toţi functionarii publici sunt la fel de indolenţi. Prin acest demers noi dorim să facem diferenţa, să spunem oamenilor cine şi ce face în domeniul protecţiei mediului în România. Dorim să arătăm că în România sunt politicieni, funcţionari publici, jurnalişti cu adevărat procupaţi de lumea în care trăim, dar şi oameni care prin acţiunile lor au distrus spaţiu verde, au periclitat dreptul nostru la un trai sănătos”, a de clarat Costel Popa, director Salvaţi Delta.
„Am fi extrem de fericiţi să putem acorda numai premii pozitive, din ce în ce mai multe în fiecare an. Din păcate, ne lovim în fiecare zi de interesele economice, financiare, imobiliare etc. care lasă protectia mediului în coada listei de priorităţi”, a declarat Ioana Ciută, director Fundaţia Terra Mileniul III.
„Ecologia este în trendul mondial şi toată planeta încearcă să protejeze mediul. În România din păcate, iniţiativele bune se numără pe degete. Şi nu se numără oriunde, ci la festivitatea de ziua mediului. Noi i-am premiat pe cei care au protejat mediul şi i-am arătat cu degetul pe cei care contribuie la distrugerea lui şi vom continua să facem asta şi pe viitor în speranţa că lucuruile se vor îmbunătăţi”, a declarat Liana Buzea, preşedinte EcoAssist.
„Premiile de Mediu aduc un suflu nou în peisajul acţiunilor dedicate protecţiei mediului de la noi. Dorim să stabilim o relaţie directă cu cei care dau dovadă de interes real faţă de problemele mediului. Totodată, prin aceste premii, încercăm să avem un dialog deschis şi relaxat cu cei care nu acordă atenţia cuvenită pericolului reprezentat de relele practici vis-a-vis de mediu”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte al Asociaţiei ECO TIC.
„Constatăm cu bucurie că în România sunt din ce în ce mai mulţi oameni care pun suflet şi care pot determina schimbări majore în plan local. Un cetăţean preocupat, un ONG, o firmă de salubritate, un consilier local, un primar, un angajat … aceştia sunt “eroii” noştri, cei care determină o schimbare în atitudine şi o îmbunătăţire a stării de fapt. Trebuie să-i cunoaştem şi să le recunoaştem rezultatele, fiind convins că modelele pozitive atrag reacţii pozitive”, a completat Raul Pop, Director General Recolamp.
Sursa: www.ecomagazin.ro